Aanbod

Waar moet u beginnen met zoeken naar een nieuwbouwhuis? Het aanbod is verspreid over een groot aantal websites. Om u op weg te helpen, lichten we hieronder een aantal mogelijkheden toe.

Niki

Een belangrijke site waarop u het aanbod van nieuwbouw huur- en koopwoningen kunt vinden, is Niki. Deze site is een initiatief van talrijke projectontwikkelaars.

Zoekmachine voor nieuwbouw

Niki.nl is de zoekmachine waarin een belangrijk deel van de nieuwbouwhuizen in Nederland overzichtelijk bij elkaar is opgenomen. U vindt hier zowel nieuwbouw koop- als huurwoningen. Niki toont in veruit de meeste gevallen de nieuwbouw niet alleen op projectniveau, maar ook op het niveau van de individuele woning. Dat betekent dat u van elke woning apart kunt zien wat de kenmerken zijn, wat de prijs is, en of de woning nog te koop, te huur, onder optie, verkocht of verhuurd is. U kunt op Niki op allerlei manieren zoeken, bijvoorbeeld binnen een bepaalde gemeente of wijk, binnen een bepaalde prijscategorie of naar een bepaald woningtype.

Ook nieuwbouwprojecten in voorbereiding

Via "toekomstig woningaanbod" kunt u ook zoeken naar nieuwbouwprojecten die nog in voorbereiding zijn, en die in de komende kwartalen op de markt zullen komen. U kunt op Niki vaak al veel informatie vinden over het project. Ook kunt u op Niki aan de aanbieder van het nieuwe project aangeven dat u voor het project belangstelling heeft. Niki verwijst in veel gevallen ook door een aparte projectsite, waar de ontwikkelaar doorgaans nog veel meer gedetailleerde informatie over het project verstrekt.

De klant voorop

Niki is een open en transparante site, met geen andere bedoeling dan u zo goed mogelijk informeren over het nieuwbouwaanbod en ervoor zorgen dat vragers en aanbieders van nieuwbouwwoningen elkaar zo goed mogelijk kunnen vinden, tegen zo laag mogelijke kosten. Niki staat open voor alle nieuwbouwaanbieders en verwijst consumenten direct door naar de nieuwbouwaanbieders, zonder barrières en zonder verborgen kosten.

Transparantere nieuwbouwmarkt

Niki staat voor Nieuwbouw Kiezen en is een initiatief van projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers en aanbieders van vrije sector nieuwbouwwoningen in Nederland. De exploitatie van Niki is in handen van de Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal (LNP). Deze stichting is in 2006 opgericht door een aantal grote projectontwikkelaars en de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars die ook de initiatiefnemer is van Bewust Nieuwbouw. Het doel van Niki is de woningmarkt transparanter en toegankelijker te maken.

Funda

Funda is de site waar veel consumenten hun zoektocht naar een ander, bestaand, huis starten. Op funda zijn echter ook nieuwbouw koop- en huur woningen te vinden.

Bestaande bouw en nieuwbouw

Het merendeel van het aanbod op funda betreft bestaande woningen van particulieren. Daarnaast kunnen makelaars die bij de NVM zijn aangesloten nieuwbouwprojecten op funda plaatsen die zij voor ontwikkelaars en andere partijen verkopen of verhuren. Funda toont het aanbod op projectniveau, met de mogelijkheid om het aanbod op woningtype en bouwnummer te bekijken.

Tussen bestaande huizen of apart

Het nieuwbouwaanbod kunt u bekijken via het aparte ‘Nieuwbouw’-tabblad. Het nieuwbouwaanbod staat daarnaast ook op type en bouwnummer niveau tussen de zoekresultaten bij koopwoningen en huurwoningen. Op deze manier kan de bezoeker van funda op een platform bestaande en nieuwbouw woningen zoeken en vergelijken.

Aanbod door makelaars

Alleen makelaars kunnen aanbod op funda plaatsen. Op deze manier waarborgt funda de kwaliteit van de informatie. Makelaars die aanbod op funda plaatsen zijn veelal aangesloten bij een van de brancheverenigingen: NVM, VBO of VastgoedPRO Veel, maar niet alle, nieuwbouwwoningen worden verkocht door makelaars. Ontwikkelaars die géén gebruik maken een makelaar, kunnen hun nieuwbouwaanbod niet op funda onder de aandacht brengen.

Pararius

Pararius is de grootste onafhankelijke website met huurwoningen in Nederland. Vele professionele organisaties publiceren hun huuraanbod op deze site. U vindt er zowel nieuwbouw- als bestaande huurwoningen.

Alleen professionele aanbieders

Alleen professionele verhuurmakelaars kunnen hun huuraanbod publiceren op Pararius. Via deze verhuurmakelaars vindt u op Pararius het huuraanbod van beheerders, ontwikkelaars en woningcorporaties door heel Nederland. Zij betalen Pararius voor de plaatsing.

Gratis inschrijven voor consumenten

Als consument kunt u zich gratis op de website inschrijven. Zodra een huurhuis geplaatst wordt dat overeenkomt met uw zoekprofiel, geeft Pararius uw gegevens door aan de aanbieder. Deze kan dan contact met u opnemen over het betreffende huis. Wilt u zich niet inschrijven, dan kunt u op de site het aanbod bekijken.  

Lokale en regionale woonplatforms

Lokale en regionale woonplatforms zijn platforms waarin ontwikkelaars, makelaars, woningcorporaties, de gemeente en eventueel andere partijen samenwerken om nieuwbouwprojecten onder de aandacht te brengen.

Aanbod en informatie

De woonplatforms verschillen in opzet. Sommige beperken zich tot het online promoten van nieuwbouwhuizen. Bij andere vindt u niet alleen het nieuwbouwaanbod op de site, maar ook veel nieuws over de lokale woningmarkt in het algemeen, en de projecten in het bijzonder. U kunt zich bij deze platforms abonneren op een nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van nieuwe projecten die op de markt komen. Behalve online zijn veel woonplatforms ook offline actief, bijvoorbeeld door woonmarkten en open huizen dagen te organiseren. De verwachting is dat in steeds meer gemeenten en regio's dit soort lokale woonplatforms van de grond zal komen. De kosten voor de promotie, de nieuwsvoorziening en de evenementen worden gedragen door de deelnemende partijen.

Voorbeelden van lokale en regionale woonplatforms:

Projectsites

Tegenwoordig wordt van elk nieuwbouwproject wel een aparte site gemaakt. Een dergelijke projectsite biedt veel ruimte om de sfeer van het project goed over te brengen en u, als consument, optimaal te informeren.

Projectsite vinden

Veel projectsites worden via Niki of Funda gevonden. Maar u komt er ook als u in Google of een andere zoekmachine de projectnaam en de plaatsnaam intikt.

Sites van ontwikkelaars

Heel veel ontwikkelaars (en bouwers en beleggers) verstrekken ook informatie over de projecten die zij ontwikkelen en in verkoop of verhuur hebben op hun eigen website.

Ontwikkelaar vinden

U moet de naam weten van de aanbieder waarvan u het aanbod wilt bekijken. U kunt de naam bijvoorbeeld tegenkomen in een advertentie. Er zijn twee verenigingen van projectontwikkelaars, de NEPROM en NVB Bouw. Beide verenigingen hebben een ledenlijst op hun website staan. Van oudsher zijn de leden van de NEPROM de grotere, veelal landelijk opererende, projectontwikkelaars, zelfstandig of gelieerd aan een bouwbedrijf, belegger, woningcorporatie of financiële instelling. Sinds enkele jaren sluiten ook kleinere bedrijven aan. Leden van NVB Bouw omvatten een breed spectrum aan ontwikkelaars en bouwondernemers, van veelal familiebedrijven bestaande uit lokale en regionale spelers tot landelijk opererende (bouw)bedrijven.

Andere sites

Daarnaast is er nog een groot aantal andere algemene sites waarop projecten te vinden zijn. Maar er zijn over het algemeen weinig nieuwbouwprojecten in verkoop of verhuur die niet op een van bovengenoemde sites te vinden zijn.