‘Het mooie aan dit project is de verbinding met elkaar’

Kees en Yvonne

Wat ze aanspreekt is dat jong en oud hier door elkaar woont en dat de nieuwe bewoners veel samen doen: zoals bijvoorbeeld de zorg voor de moestuin. Kees (68) en Yvonne (57) wonen nu nog elders in Rijswijk, hun nieuwe appartement in RijswijkBuiten is in aanbouw. Toch zijn ze al vaak te vinden op het terrein. Niet alleen om in de moestuin te helpen, maar ook om te zien hoe hun nieuwbouwhuis vordert. “Als er weer een verdieping klaar is van het appartementencomplex, dan brengen we iets naar de bouwvakkers om het te vieren.”

Geworteld Wonen in RijswijkBuiten is een project met 47 huizen. De derde en laatste fase, het Hoofdgebouw met 20 appartementen, is in aanbouw. Hier op de voormalige buitenplaats Sion zijn -voordat de bouw begon – oude stukken muur opgegraven. “Deze oude stenen gaan we hergebruiken.” In de 19de en 20ste eeuw was het voornamelijk tuinbouwgebied. En ook nu, met de komst van nieuwbouw, is er ruimte voor het zelf produceren van voedsel. In de moestuin en boomgaard.

Van eigen tuin naar gemeenschappelijke moestuin

Yvonne vertelt dat ze altijd graag heeft getuinierd, maar dat ze nu zij en haar man wat ouder worden, geen zin meer heeft in een eigen tuin. De zorg voor de tuin wordt nu gedeeld. Iedere veertien dagen is er een ‘tuindag’. “Zo’n gezamenlijke tuindag begint bij iemand in huis met koffie en overleg wat er moet gebeuren. Daarna gaan we aan de slag. Tussen half één en één uur zorgt er iemand voor lunch.” Dat er met de bewoners wordt gezorgd voor de moestuin, en in een later stadium ook de boomgaard, vindt ze fijn. Alle huishoudens, zij die er al wonen en toekomstige bewoners, hebben geld in de pot gestopt voor de inrichting van de gemeenschappelijke buitenruimte.

Levensloopbestendige plek

Ze wilde niet – zoals ze het zelf zegt – opgeborgen worden in een servicecomplex. Maar Yvonne zocht samen met haar man wel naar een levensloopbestendige plek om te wonen. Een plek waar iedereen elkaar kent en voorzieningen met elkaar deelt. “Het mooie aan dit project is de verbinding die je met elkaar hebt.” Kees voegt toe dat de gemeenschapszin in de wijk voor hem een belangrijke drijfveer was om voor dit project te gaan. “Ik denk dat de wereld er zo uit zou moeten zien.”

CPO Geworteld Wonen

Het project werd zo’n vijf jaar geleden in de crisistijd geïnitieerd door architect Inbo en conceptontwikkelaar Beyond Now. Enkele bewoners haakten al snel aan. Het is een kleinschalig project in de sfeer van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De bewoners zijn dus de opdrachtgever. Er was veel overleg in het begin met de architect en de conceptontwikkelaar en nu tijdens de bouw met de aannemer Van Wijnen uit Stolwijk. Dit overleg loopt erg goed.

Energieneutraal

Yvonne en Kees werden in een later stadium bij het plan betrokken. Dat was op het moment dat er gezocht werd naar bewoners voor het appartementencomplex. Het appartement van Kees en Yvonne wordt 130 vierkante meter groot en krijgt een parkeerplaats onder het gebouw waar ze met een lift naartoe kunnen. Het streven is om het complex energieneutraal te laten zijn. Op het dak komen zonnepanelen. Iedereen schaft die zelf aan. Yvonne en Kees kochten er zes: een investering van ongeveer 3000 euro.

Klaar voor de toekomst

Kees en Yvonne keken in eerste instantie niet naar nieuwbouw toen ze het plan hadden om een appartement te kopen. Kees: “Maar wat me ook aansprak in dit project is het duurzame en de zorg voor het milieu. Een beter milieu begint bij jezelf.” De wijk in aanbouw is volgens de nieuwe bewoners klaar voor de toekomst. Het afval wordt gescheiden. Ze hebben eigen compostbakken en naast de zonnepanelen wordt er ook warmte uit de bodem gehaald met warmtepompen. Er is natuurlijk ook geen aardgas. De luchtkwaliteit wordt constant gemeten via een Co2 ventilatiesysteem. De bijzondere gevelbekleding is van gerecycled materiaal flessendoppen. Het is kortom een vernieuwend project.

Nu wachtlijst voor project

We staan inmiddels in de kas naast de moestuin om te schuilen voor de regen. Op deze plek hebben we goed zicht op de woningen en al het groen eromheen. De Randstad lijkt hier ver weg. Volgens Yvonne is er inmiddels een wachtlijst om in deze duurzame groene wijk te kunnen wonen. “Uit het hele land komen mensen hier kijken. Er is veel aandacht voor dit project.”

Meer informatie: