‘Hier leren we wat het nieuwe wonen inhoudt’

Daniëlle en Jan

Het begon met het besluit om hun inmiddels te grote huis in Wateringen te koop te zetten. Jan en Daniëlle wilden kleiner gaan wonen zodra de kinderen het huis uit waren en het leek ze ook meteen een goed moment om ervaring op te doen met nieuwe energiesystemen. Ze kozen voor een nieuwbouw huurappartement in dezelfde Zuid-Hollandse gemeente. Hier hebben ze de beschikking over een warmtepomp (mét warmte en-koelfunctie) en zonnepanelen. Ruim drie maanden wonen ze in hun aardgasvrije en energiezuinige appartement en de energierekening is vrijwel nul. “Dit huis bood ons de mogelijkheid om te leren wat het nieuwe wonen inhoudt. We moeten immers allemaal van het aardgas af.”

Sinds de verhuizing houdt Jan in een spreadsheet bij hoeveel energie ze verbruiken en wat de kosten zijn. Het saldo bedraagt net iets meer dan vijf euro. De lage energierekening hebben Jan en Daniëlle te danken aan de uitermate goede isolatie van de woning en daarnaast beschikken ze over een bodemwarmtepomp met een warmte- en koudeopslag (WKO). Dit is een duurzame manier om het huis te verwarmen en te koelen. Op het dak liggen zonnepalen om zoveel mogelijk in hun eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. “Zes zonnepanelen horen bij ons appartement.”

Goede isolatie houdt ook geluid buiten de deur

Zowel Jan als Daniëlle zijn verbaasd over het lage energieverbruik. Ook al weten ze nog niet precies hoe dit zal uitpakken tijdens de wintermaanden. De goede isolatie van de woning met triple-glas zal zeker bijdragen om ook dan de energierekening laag te houden. Dit helpt bovendien om het geluid van een nabijgelegen grote weg buiten de deur te houden. “Als we de deur van het terras dichtdoen, is het net of we in een cocon zitten. We horen dan helemaal niets. Dat is echt de toegevoegde waarde.”

Het is ook wennen

Daniëlle zag er vooraf een beetje tegenop om over te stappen op inductie als het om het koken gaat. Aardgasvrij betekent immers dat je niet langer op gas kunt koken. Maar het gaat haar goed af, vertelt ze. Jan vindt het leuk om uit te vinden hoe alle energiezuinige apparatuur werkt. “Je zou het kunnen vergelijken met de overstap van een benzineauto naar een elektrische auto. Dan gaat het over anders rijden. Hier gaat het over anders wonen.”

Toegangspoort tot het gebied

Op de vraag wat hun favoriete plek in huis is, antwoorden zowel Jan als Daniëlle dat ze het hele huis leuk vinden. De ramen die in de huiskamer van boven tot onder doorlopen zorgen ervoor dat ze mooi zicht hebben op Wateringen. De plek waar ze zich al zoveel jaren thuis voelen. Het complex is goed gebouwd. De douche is fijn. Eigenlijk vinden ze het appartementencomplex in zijn geheel verschrikkelijk mooi. Zowel van binnen als van buiten. Het is in hun woorden een gebouw met een smoel. De vormgeving is speels en ze komen hier graag naar toe. “Het is een soort poortwachtershuis voor de wijk.”

Tussenstap of toch niet?

Het complex bestaat uit dertig woningen met een grootte tussen de 68 en 125 vierkante meter. Het gebouw telt in totaal zes verdiepingen en Jan en Daniëlle wonen op de derde etage. Hun appartement is 89 vierkante meter groot. Niet klein, maar in verhouding hun vorige huis van 280 vierkante meter (inclusief bedrijfsruimte) is het wel wennen. Dat is dan ook de enige reden waarom ze op termijn zouden kunnen besluiten om toch weer te verhuizen. “Misschien blijven we hier heel lang, maar het zou ook kunnen dat er iets anders op ons pad komt en dan zijn we zo weer weg. Die vrijheid hebben we met een huurwoning.” Eén ding weten ze in ieder geval zeker: als ze weer verhuizen dan gaan ze wederom voor nieuwbouw. “Dit betekent dat het huis hoe dan ook voldoet aan de nieuwste eisen en technieken.”

Meer informatie: