Corona en veilig werken in de bouw: “Dit vraagt om creativiteit”

De overdracht van uw nieuwbouwhuis staat voor de deur en u staat te trappelen om de sleutel in ontvangst te nemen. Maar kan dat wel in tijden van corona? Zeker, maar zorg dat bij de overdracht zo min mogelijk mensen aanwezig zijn en neem de regel om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren serieus. In een toelichting op het protocol Samen veilig doorwerken voor werknemers in de bouw, stelde arbeidsepidemioloog Johan Timmerman dat net als tijdens de bouw – als werknemers op de bouwplaats aan het werk zijn – ook bij de oplevering gelet moet worden op de fysieke afstand tussen alle aanwezigen. “Het vraagt om creativiteit, maar het is belangrijk om er voor te zorgen dat we dit veilig te doen.”

Afgelopen vrijdag kwam de bouwsector na overleg met ministeries, vakbonden en andere betrokkenen met een protocol om meer duidelijkheid te geven aan bedrijven, bewoners, opdrachtgevers, klanten en werkenden over veilig werken tijdens de coronacrisis. In een toelichting op het protocol door Bouwend Nederland en Techniek Nederland stelde Johan Timmerman dinsdag 31 maart dat gezondheid voorop staat en dat het protocol duidelijke kaders geeft hoe dat kan. “Het is een richtlijn waarbij alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen.”

Het protocol

Inzet van de bouwsector is om de veiligheid van het personeel op de bouwplaats te garanderen. Daar zijn richtlijnen voor opgesteld. Of die worden opgevolgd is de eigen verantwoordelijkheid van  de betrokken bedrijven en het personeel. Tijdens het webinar op dinsdag 31 maart konden bouwbedrijven, personeel en andere betrokken vragen stellen over het protocol. Werken op 1.5 m afstand; hoe doe je dat? Kunnen werknemers samen in een busje? En hoe organiseer je de lunch (in de bouwkeet)?

Geen bouwvertraging

De bouwsector zet alles op alles om niet te veel hinder te hebben van de gevolgen van de coronacrisis en probeert zoveel mogelijk de voortgang van de projecten veilig te stellen. Het is belangrijk dat het werk niet stil komt te liggen. Het protocol Samen veilig doorwerken helpt daarbij. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM. “Het kan een uitdaging zijn om alles volgens de regels te doen. Maar het is wel heel belangrijk dat we ons eraan houden.”

Reacties op het protocol

“Bouw en onderhoud moeten zoveel mogelijk doorgaan tijdens coronacrisis om woningmarkt niet nog meer in slop te laten raken, maar alleen als gezondheid en veiligheid werknemers en bewoners gegarandeerd is. Goed dat er nu een protocol is”, reageerde iemand afgelopen vrijdag op twitter toen het protocol naar buiten kwam. Gebieds- en projectontwikkelaar AM schreef eveneens op twitter: “In Rotterdam bij De Zalmhaven wordt doorgewerkt! Veiligheid en gezondheid  staan hoog in het vaandel.”

Richtlijnen voor werknemers in de bouw

Afstand houden is één van de belangrijkste manieren om te voorkomen dat u besmet zou kunnen worden door een ander. Het coronavirus is zeer besmettelijk. De Nederlandse overheid wil dat we allemaal afstand bewaren en gaat daarbij uit van minimaal anderhalve meter. Dit geldt voor als u naar de supermarkt gaat, over straat loopt of als u bijvoorbeeld in contact bent met klanten. Dit is ook de afstand die werknemers in de bouw  in acht moeten nemen.

Andere preventieve maatregelen

Werknemers in de bouw die besmet zijn met het coronavirus of als een familielid een infectie heeft opgelopen dan is het uitgesloten dat deze werknemer naar het werk gaat. Ook werknemers met verkoudheidsklachten blijven thuis. In het protocol staat verder dat een werknemer niet naar het werk kan en mag als een gezinslid koorts heeft en dat de werknemer of gezinslid 24 uur klachtenvrij moeten zijn. Als de functie het toelaat moeten medewerkers zoveel mogelijk thuiswerken.

Meer details

In het protocol Samen veilig doorwerken staan meer details over de wijze waarop bouwbedrijven, werknemers en andere betrokkenen het beste te werk kunnen gaan om de kans op besmetting te minimaliseren. Op de vraag of het wel of niet verantwoord is om met een busje met collega’s naar een bouwplaats te reizen, zei Johan Timmerman simpelweg: “Eigenlijk niet. Iedereen reist op eigen gelegenheid en als dat niet kan met het openbaar vervoer. Het kan ook betekenen dat er een opdracht met minder mensen uitgevoerd moet worden en dat een project vertraging oploopt.”

Geen bezoek aan de bouwplaats tijdens de bouw

Normaliter is het mogelijk om tijdens de bouw van uw nieuwbouwhuis een aantal keer in samenspraak met de ontwikkelaar en/of bouwer langs te komen op de bouwplaats. Dit om u een idee te geven hoe uw nieuwbouwhuis gaat worden. Als gevolg van de extra maatregelen die genomen zijn vanwege de coronacrisis is dit nu even niet mogelijk. Bouwers, aannemers en andere betrokkenen vragen begrip hiervoor en zien goed toe op de veiligheid van hun medewerkers.

Meer informatie: