Een nog lagere leengrens? Dat wil bijna niemand

Er is weinig draagvlak voor het voorstel om de hypotheeklimiet verder te verlagen, van (nu) 103 naar uiteindelijk negentig procent van de koopsom. Van links tot rechts zeggen partijen in de Tweede Kamer er niets in te zien, zo blijkt uit reacties op nos.nl. Ook het kabinet wil niet morrelen aan het leenplafond.

In stappen verlagen

Het voorstel om het leenplafond verder te verlagen, komt van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een nieuw adviesorgaan van de regering. Het FSC, dat onder voorzitterschap staat van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, pleit voor de verlaging om te voorkomen dat bij een nieuwe crisis opnieuw honderdduizenden mensen opgezadeld worden met een restschuld. De limiet is nu nog 103 procent en wordt in de komende jaren in stapjes verlaagd naar 100 procent, in 2018. Het FSC wil dus een verdere verlaging.

Lagere leengrens: slecht plan

De VVD vindt het advies ‘belachelijk’, onder meer omdat starters hierdoor nog langer zouden moeten sparen voordat zij hun eerste huis kunnen kopen. Ook de SP, de PVV, D66 en de PvdA zijn tegen. De sociaaldemocraten zeggen dat de huidige hypotheekregels al voldoende zekerheid bieden, zowel voor kopers als voor kredietverleners. Zij vinden het dan ook een ‘slecht plan’. Het kabinet is het met de Kamer eens. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) willen nu niets veranderen aan de hypotheekregels. Dijsselbloem laat de afweging over eventuele verdere stappen aan een volgend kabinet.

Herstel niet in gevaar brengen

Ook het Centraal Plan Bureau, de Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn tegen. “Het voorstel is onnodig en onverstandig”, zegt voorzitter Chris Buijink van de NVB. “We hebben net herstel ingezet in de woningmarkt. Dat moet je niet in gevaar brengen.”

Meer informatie: