Geen seniorenwoning maar huis geschikt voor iedereen

Dankzij de vergrijzing is er een enorme behoefte aan woningen voor ouderen. Dat betekent dat er anders gebouwd moet worden. Maar plak er niet meteen het label woning voor senioren op, zegt Winfred de Nijs van bouwbedrijf De Nijs. Hij benadrukt wel dat er meer toekomstbestendige woningen nodig zijn. Dus woningen met bijvoorbeeld bredere deuren en het liefst ook drempelloos. Niet alleen handig voor rollators, maar ook voor kinderwagens. Geschikt voor iedereen dus.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vrouwen op 65-jarige leeftijd nog een levensverwachting van ruim 21 jaren hebben en mannen bijna 19 jaren. Twintig jaar geleden waren dat nog ruim 19 jaren voor vrouwen en 15 jaren voor mannen. We leven dus steeds langer en ouderen wonen bovendien langer zelfstandig. Dit komt ook omdat de levensverwachting zonder lichamelijke gebreken is toegenomen, volgens het CBS. Gevolg is wel dat er een sterkere behoefte is aan woningen die ook geschikt zijn voor senioren.

Regels aangescherpt

Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat er te weinig woningen voorhanden zijn die geschikt zijn voor ouderen. En dat is des te belangrijker nu het overheidsbeleid erop gericht is om senioren langer thuis te laten wonen. De regels voor verzorgingshuizen zijn aangescherpt en daardoor is de drempel om daar terecht te kunnen hoger geworden. Tijdens het congres Senior & Wonen van Vastgoed Journaal – afgelopen september – klonk dan ook de oproep om elke nieuwbouwwoning geschikt te maken als zorgwoning.

Waar moet een woning zeker aan voldoen

Volgens Winfred de Nijs moet een woning voor senioren – los van de voorwaarden waar iedere woning aan moet voldoen – in een omgeving staan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De aanleg van een binnentuin kan een stimulans zijn, maar er zijn ook andere manieren om ontmoetingsplekken te creëren: “Je moet vervolgens niet bang zijn dat daar ook niet-senioren gaan wonen. Wat we absoluut niet willen is dat er een gebouw wordt neergezet waar meteen het label op komt dat daar alleen ouderen gaan wonen. De woningen zijn op het eerste oog gewone woningen.”

De behoeftes kunnen wel iets uiteen lopen

Dat de woning in een omgeving staat waar het plezierig wonen is, staat voor zich. Toch kunnen de wensen van ouderen wel enigszins afwijken, volgens de bouwer uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen. Senioren wonen volgens De Nijs graag niet al te ver van de snelweg. Ze kunnen dan snel met de auto bij familie, vrienden of kennissen zijn. “Ze hebben geen zin om naar anderen te gaan, terwijl ze door zes woonwijken heen moeten.”

Weinig alternatieven dus weinig doorstroming

Hij vindt het jammer dat er zo weinig alternatieven zijn voor senioren. Woningen die voldoen aan de wensen van 65-plussers, gelijkvloers, niet te groot en in de buurt van voorzieningen en bovenal in een veilige omgeving. Dat is niet alleen goed voor de groeiende groep ouderen als er meer van dit soort woningen komen. Het zou ook de doorstroming ten goede komen. Senioren blijven nu nog te lang in hun huidige woning wonen.

Kopen of huren

Ouderen willen vaak niet meer betalen dan de waarde van hun huidige woning als ze besluiten een meer toekomstbestendig huis te betrekken. Volgens De Nijs gaan ze niet graag meer een nieuwe hypotheek aan. In zijn optiek is het ook lastig – of lastiger – om een hypotheek te krijgen als senior. Vandaar dat ze huren ook vaak als een goed alternatief zien.

Winfred de Nijs

De rol van gemeenten

Volgens Winfred de Nijs moeten gemeenten meer aandacht hebben voor de groeiende groep ouderen en het woonbeleid hierop afstemmen. In de zin dat gemeenten niet te veel geld willen ophalen als er een stuk grond in de verkoop gaat. “Als gemeenten alleen gaan voor de grondsom, dan gaat deze groep het niet doen. Dan maken ze niet de overstap naar een andere woning.”

Beleggers kiezen voor de mix

Familiebedrijf De Nijs, bijna 100 jaar oud, werkt veelal in opdracht van beleggers en corporaties. Woningen voor de huursector zijn goed voor 60 tot 70 procent van de omzet. “Wat beleggers feitelijk willen zijn woningen die ze altijd kunnen gebruiken. Ze gaan voor de mix en willen vooral complexen neerzetten die geschikt zijn voor iedereen. Plekken waar senioren lang zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar geen bejaardenplek.”

Meer informatie: