Hoe werkt het financieringsvoorbehoud?

financieringsvoorbehoud

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning vind je in de overeenkomst de term financieringsvoorbehoud of de ontbindende voorwaarden financiering. Financieringsvoorbehoud betekent dat je het koopcontract kunt ontbinden als banken je geen hypotheek willen verstrekken voor deze woning. 

Wat is financieringsvoorbehoud?

Het financieringsvoorbehoud zorgt ervoor dat je de koop van je nieuwbouwwoning kosteloos ongedaan kunt maken, wanneer je binnen de gestelde termijn niet de benodigde hypotheek krijgt of alleen tegen een te hoge maandlast. Je vindt het artikel over de ontbindende voorwaarden o.b.v. financiering in de koop- en aannemingsovereenkomst. In dit artikel vul je na overleg met jouw adviseur de benodigde hypotheeksom in en de maximale hypotheeklast die je per maand kunt (en wilt) betalen. Het gaat hier om de totale maandelijkse bruto kosten. Dat is dus zonder de hypotheekrenteaftrek.

Niet rondkrijgen financiering

Bij de koop van een nieuwbouwhuis heb je na het ondertekenen van de overeenkomst twee maanden de tijd om de financiering te regelen. Lukt het niet om binnen deze termijn akkoord te krijgen van de geldverstrekker, dan kun je om uitstel vragen aan de verkoper. Als je de financiering niet rond krijgt, kun je de koop ontbinden. Dit moet je wel binnen de overeengekomen termijn doen. Wanneer de termijn is verlopen, kun je geen beroep meer doen op het financieringsvoorbehoud.

Koop- en aannemingsovereenkomst ontbinden

Om de koop- en aannemingsovereenkomst te ontbinden, moet je formeel kunnen aantonen dat de hypotheekverstrekker geen hypotheek gaat verstrekken. Lange tijd had je minimaal twee afwijzingen nodig om de koop te ontbinden. Tegenwoordig is één afwijzing van een hypotheekverstrekker voldoende. Ontbinden van de overeenkomst doe je per aangetekende brief met verzendbevestiging naar de verkopende partij. Je verstuurt de brief met daarbij de afwijzing van de hypotheekverstrekker binnen acht dagen na het verlopen van de termijn voor vervulling van de ontbindende voorwaarden. Meer informatie over het ontbinden van de overeenkomst lees je hier.

Hypotheekofferte niet meer geldig: wat nu?

Een hypotheekofferte is beperkt geldig. Het kan dus gebeuren dat de offerte verloopt vóór het tekenen van de transportakte/leveringsakte bij de notaris. Als je de offerte niet kunt verlengen, moet je een nieuwe aanvragen. Dat is vooral vervelend als in de tussentijd de rente is gestegen en jouw maandlasten daardoor hoger uitpakken.

Je kunt dit allemaal vrij gemakkelijk voorkomen door een offerte voor een ruime (!) periode af te sluiten, ook al betekent dit eventueel een iets hogere rente. Houd in ieder geval minimaal de termijn aan die is aangegeven in de koop- en aannemingsovereenkomst als uiterlijke datum voor vervulling opschortende voorwaarden. Laat je adviseren door de partijen die betrokken zijn bij het nieuwbouwproject. Let op: eventuele extra kosten voor het verlengen of vernieuwen van de offerte zijn voor risico van de koper.

Meer informatie

Hypotheek afsluiten
Zit ik aan de koop vast als ik heb getekend?