Koeling zonder airco

Er zijn verschillende manieren om een energiezuinig huis in de zomer aangenaam koel te houden. Energiezuinige technieken zijn goede buitenzonwering, balansventilatie en warmte-koudeopslag.

Teveel zon in huis

Een goed geïsoleerd huis waar de zon prettig naar binnen schijnt, is aangenaam licht en warm. Maar op zomerse dagen kan het teveel zijn. Een airco is dan een dure oplossing. In een modern, energiezuinig nieuwbouwhuis zijn betere oplossingen.

Buitenzonwering

Buitenzonwering voor de ramen, vooral aan de oostkant en de westkant van het huis, waar de zon diep naar binnen schijnt, voorkomt dat het binnen te warm wordt. Zorg wel dat de zon niet onder de zonwering door naar binnen kan schijnen. Een goed ontworpen huis heeft boven de ramen op het zuiden een diepe overstek. Dat is goed, want die zet de ramen in de zomer automatisch in de schaduw. Als dan niet voldoende is, kunt u natuurlijk ook zelf zonwering ophangen. Er zijn ook glassoorten met zonwerende eigenschappen.

Balansventilatie

Balansventilatie helpt om een huis koel te houden. Balansventilatie is er in eerste instantie voor bedoeld om verse buitenlucht voor te verwarmen met de warmte van de lucht die uit het huis wordt afgezogen. In de zomer keert het systeem echter om. Dan wordt de warme buitenlucht eerst zoveel mogelijk afgekoeld met de naar verhouding koele lucht van binnen.

Bodemenergie en warmte-koudeopslag

Als uw huis een systeem heeft met koeling via bodemenergie (warmte-koudeopslag), zit u goed. In de zomer wordt warmte aan uw huis onttrokken en opgeslagen in de ondergrond. In de winter wordt die warmte weer benut. Dit is één van de grote comfortvoordelen van bodemenergie.

Aandachtspunten

  • In de zomer kan nachtventilatie helpen om het huis koel te houden. Door ’s nachts (dak)ramen open te zetten, verdwijnt overtollige warmte en komt koelere lucht binnen. Overdag houdt u de ramen zoveel mogelijk gesloten.
  • Balansventilatie zorgt er automatisch voor dat ’s zomers de warmte zoveel mogelijk buiten blijft.
  • Alle energie die u in huis gebruikt, wordt uiteindelijk omgezet in warmte. Met energiezuinige apparaten en lampen gebruikt u minder energie en komt er dus ook minder warmte vrij. Laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze na gebruik uit of gebruik stand-by-killers.

Meer informatie: