Ook senioren lopen warm voor Friends-woningen

Het Friends-concept, oftewel het vriendschappelijk samenwonen, was in eerste instantie bedoeld voor jongeren en starters op de woningmarkt. Opmerkelijk genoeg werd het idee om de voordeur en de huur te delen ook heel snel omarmd door senioren. Gebiedsontwikkelaar AM en het vastgoedteam van Pensioenuitvoerder MN zagen – los van de interesse van jongeren voor een Friends-woning – dat ook ouderen op deze nieuwe woonvorm afkwamen. “Bij het eerste open huis moment In onze woontoren B’Mine, waar wij het Friends-concept aanbieden, kwam ik al enthousiaste senioren tegen. En dat terwijl we dit concept eigenlijk hadden bedacht voor millennials die starten op de woningmarkt.”

Voor woningzoekenden is dit een uitgesproken kans om op een betaalbare manier nabij het centrum van Amsterdam te wonen, dichtbij voorzieningen en er voor elkaar te kunnen zijn als dat nodig zou zijn. Twee zussen van net boven de zestig kwamen in 2017 tijdens de open dag naar B’Mine in Amsterdam-Noord met het idee dat dit een goede locatie was om samen de oude dag door te brengen. Daniëlle Neeleman, portefeuillemanager Wonen bij MN,  ziet inmiddels  dat meer ouderen ervoor kiezen om één voordeur en de huur te delen in het appartementencomplex. De B’Mine toren telt 147 appartementen, waarvan 50 Friends appartementen.

Corona stimuleert deze trend

Zowel ontwikkelaar AM als belegger MN zien het als een trend dat 50-plussers en ook senioren steeds meer kiezen voor een Friends-woning. Dat was al zo voor het coronavirus opdook en ons beperkingen werden opgelegd in het sociale verkeer. De coronacrisis heeft de interesse voor dit concept alleen nog maar versterkt. “Corona maakt nog eens duidelijk hoe fijn het is om met iemand een woning te kunnen delen. Dat je als alleenstaande niet alles zelf hoeft te regelen”, zegt Daniëlle Neeleman.

Stadsveteranen

Het overheidsbeleid is er al enige jaren op gericht dat ouderen langer thuis wonen en daardoor ontstaat er vraag naar nieuwe woonvormen. De markt vraagt dan ook om andere oplossingen, volgens de portefeuillemanager Wonen van MN. Het was dan ook een uitgesproken kans voor Pensioenfonds Metaal & Techniek om via hun vermogensbeheerder MN te investeren in dit concept. Deze mening wordt nadrukkelijk gedeeld door AM. De gebiedsontwikkelaar deed (en doet) onderzoek naar de woonwensen van senioren en noemt ouderen die graag nabij voorzieningen in de (grote) stad willen wonen stadsveteranen. Ze zijn jong van geest en vitaal en gaan graag op stap naar bijvoorbeeld musea. “Het thema de inclusieve stad is belangrijk voor ons en dat raakt het thema stadsveteranen”, volgens Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest. De inclusieve stad is gemêleerd en nodigt uit tot ontmoeten. Er moet ook ruimte zijn voor senioren. “We zijn en gaan dan ook met diverse beleggers in gesprek over de bouw van woningen voor senioren,  inclusief Friends-woningen.”

B’Mine

De vijftig Friends-woningen in woontoren B’Mine zijn met hun ruim 90 vierkante meter oppervlakte ruim van opzet. De bewoners die een woning delen hebben ieder de beschikking over een eigen ruime slaapkamer. De rest: keuken, huiskamer en badkamer delen ze. De huur bedraagt (vanaf) 711 euro per persoon per maand. Er is veel interesse voor de Friends woningen,  ook al waren consumenten in eerste instantie een tikkeltje huiverig. Het ging immers om een nieuw soort van huurcontract. Dat veranderde snel. Daniëlle Neeleman: “We hebben er heel veel uren aan besteed om dit specifieke contract zoveel mogelijk begrijpelijk en vrijblijvend te houden.”

Friends huurders  ervaren ook dat het niet lastig is om een nieuwe medebewoner te vinden zodra één-van-de-twee vertrekt. In de praktijk merk je  dat het eigenlijk altijd wel lukt om een nieuwe Friend te zoeken, hier ervaren we geen problemen mee. Inmiddels is men aan het concept gewend, volgens Daniëlle Neeleman.

Geen relationele band

Het is de bedoeling dat degenen die een Friends-woning huren geen relationele band hebben. Dus geen (getrouwde) stellen. Zij die een Friends-woning huren delen de woning met een familielid, (oud-) collega, vriend of kennis. In B’Mine mogen de Friends-woningen verhuurd worden aan maximaal twee personen. Dat is zo voorgeschreven vanuit de gemeente.

Mix aan bewoners

Daniëlle Neeleman vertelt dat ze het fijn vindt dat er sprake is van een mix aan bewoners in B’Mine: dus van jong tot oud, startend en niet startend. Dat geldt voor alle woningen in het complex, dus niet alleen de Friends-woningen. “We merken dat bewoners elkaar weten te vinden via bijvoorbeeld Facebook en elkaar daar waar mogelijk ondersteunen. Zo kan het zijn dat een jonge bewoner een boor gaat lenen bij een oudere buurman of buurvouw. Die beschikken eerder over zo’n apparaat dan  een startende huurder.” Er is ook bewust gekozen om de Friends-woningen te verspreiden door het hele complex. Hierdoor ontstaat het gevoel van een ‘community’  de Friends-woningen vind je tot op de 22e verdieping, vlak onder de  penthouses. “Deze  spreiding van alle vormen van type bewoning versterkt het gevoel van de inclusieve stad.”

Lessen van B’Mine

Peter Heuvelink zegt geleerd te hebben van B’Mine dat Friends-woningen interessant zijn voor een veel bredere doelgroep dan jongeren. Uiteraard niet voor gezinnen. “Maar daarvoor en daarna wel.” Andersom zag hij ook dat op het moment dat gebiedsontwikkelaar AM in Weespersluis Landscronerhof, een ouderenhofje, had ontwikkeld dat er ook jongeren op afkwamen. “Jong en oud trekken elkaar aan.”

Meer Friends-woningen nodig

Zowel de ontwikkelaar als de belegger willen doorpakken als het gaat om het Friends-concept. De behoefte is er, zowel onder jongeren als ouderen. In Almere is AM bezig met High Note, een Friends-appartementencomplex voor alleen jongeren. Dat was de wens vanuit de gemeente. In Diemen aan de Arent Krijtstraat en Amsterdam-Oost “Cruquiuswerf “ is AM bezig met een ontwikkeling van een complexen met Friends-woningen voor zowel jong als oud.

De ontwikkelaar denkt dat het concept nog een grote vlucht gaat nemen. Woningdelen helpt bijvoorbeeld ook tegen vereenzaming, omdat mensen steeds vaker alleen komen te staan. “Er is bovendien een enorme behoefte aan woningen. De komende jaren zijn er een miljoen nieuwe woningen nodig. Door op ongeveer dezelfde oppervlakte een appartement te bouwen dat geschikt is voor twee huishoudens in plaats van één, heb je iets minder huizen nodig. Dan lopen we het woningtekort iets sneller in.”

Voldoende oppervlakte

AM hoopt dat de overheid wil helpen om mogelijk te maken dat er meer Friends-woningen komen. Dat kan door ‘betaalbare’ grond aan te bieden en de juiste voorwaarden te scheppen en niet met ingewikkelde regels te komen die de trend een halt toeroepen. Als het om Friends-woningen gaat heeft pensioenuitvoerder en belegger MN de wens dat deze woningen niet te klein zijn. “De Friends-woningen in B’Mine zijn 90 vierkante meter groot en dat is uniek. Juist voor senioren die vaak uit een grotere woning komen is een kleiner oppervlakte niet interessant. Dus biedt ze de mogelijkheid om een appartement te vinden dat groot genoeg is. Dan kiezen ze daar ook voor. En vergeet niet dat ze vaak ook een groter huis achterlaten dat weer geschikt is voor anderen.”

Foto boven het artikel is niet in B’Mine genomen. Op de andere foto’s staat het B’Mine gebouw en de Friends-woningen (fotomateriaal van MN)

Meer informatie: