kopen of huren

Kiezen voor kopen of huren

Ga ik een huis kopen of huren? Het antwoord op die vraag is heel persoonlijk. Aan zowel kopen als huren kleven voor- en nadelen, die voor iedereen weer anders zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je een bewuste keuze kunt maken. FOTO: Zeeman Vastgoed - Superlofts Holenkwartier Hoorn

Voordelen van kopen

  • Het kopen van een huis biedt je de kans om eigen vermogen op te bouwen door het aflossen van je hypotheek en door een eventuele stijging van de waarde van je huis.
  • Je hebt meer grip op je maandlasten, omdat je zelf een hypotheekconstructie kan bepalen waar jij je prettig bij voelt. Denk aan een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.  
  • Je kunt jouw nieuwbouwhuis naar eigen smaak indelen.
  • Op dit moment zijn de hypotheekrentes laag.
  • Ben je een starter? Dan kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een koopregeling.

Nadelen van kopen

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis.
  • Bij een waardedaling van je huis, loop je het risico op een restschuld.
  • Een nieuwbouwhuis betaal je in termijnen; dat begint al voordat de bouw start.

Voordelen van huren

  • Het opzeggen van een huurcontract gaat vaak sneller dan de verkoop van het huis.
  • Onderhoudskosten zijn vaak voor de verhuurder.
  • Je kan in aanmerking komen voor huurtoeslag.
  • Je hebt niet te maken met de gevolgen van een waardedaling van het huis.

Nadelen van huren

  • Je bouwt geen eigen vermogen op.
  • Minder grip op je maandlasten, aangezien de huurprijzen kunnen stijgen.
  • Je kunt het nieuwbouwhuis niet naar eigen smaak indelen.
  • Voor particuliere huur betaal je vaak borg.

Meer informatie:

Kiezen voor nieuwbouw of bestaande bouw

Een huis helemaal van nu, volledig afgestemd op uw woonwensen? Of een woning waar anderen karakter aan hebben gegeven? Nieuwbouw of bestaande bouw? Dat is de keuze.

Voor- en nadelen in kaart brengen

Zowel nieuwbouwhuizen als bestaande woningen hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk de voor- en nadelen goed in kaart te brengen. Bekende voordelen van nieuwbouw zijn onder meer het geringe onderhoud en uitstekende isolatietechnieken. Tegelijkertijd gelden bepaalde voordelen van bestaande bouw (zoals volwassen groen in de straat, en voorzieningen als winkels, horeca en openbaar vervoer in de buurt) steeds vaker ook voor nieuwbouwhuizen; veel projecten worden immers ingepast in bestaande wijken. Daarnaast zijn de oplevertijden veel korter dan vroeger. Bovendien zijn nieuwbouwhuizen vaker dan voorheen ook per direct beschikbaar. Zo zijn er nog meer voordelen.

Meer informatie:

Woonwensen bepalen

Weet wat u wilt, en vooral ook wat u niet wilt. Dat maakt het zoeken van een passend huis een stuk eenvoudiger. U kunt immers veel gerichter zoeken als u uw woonwensen duidelijk voor ogen heeft.

Woonwensen op een rijtje zetten

Zet dus goed op een rijtje wat u echt belangrijk vindt, en op welke gebieden u eventueel concessies zou kunnen doen.

Meer informatie:

Financiële mogelijkheden huurder in kaart brengen

Welke maandelijkse lasten kan ik aan? En wat zijn de normen die verhuurders hanteren voor wat u maandelijks mag uitgeven aan huur? Met de antwoorden op dit soort vragen brengt u uw financiële mogelijkheden om een huis te huren in kaart.

Normen voor maandelijkse huurlasten

Om voor een huurwoning in aanmerking te komen moet u aan de inkomenseis van de verhuurder voldoen. Beleggers hanteren voor huurwoningen in de vrije sector vaak een gestaffeld systeem. Het bruto maandinkomen moet over het algemeen tussen de 3,5 tot 4,5 maal de maandhuur liggen. Dit kan betekenen dat bij een maandhuur van 850 tot 1000 euro wordt uitgegaan van een bruto maandinkomen van 4,5 maal de maandhuur. Bij een hogere huurprijs gaat dit percentage stapsgewijs omlaag. Zo kan het zijn dat bij een maandhuur van ruim 1500 euro wordt uitgegaan van een bruto maandinkomen van 3,5 maal de huurprijs. De voorwaarden kunnen iets verschillen per eigenaar/verhuurder, maar een bruto inkomen van 3,5 tot 4,5 is een goede leidraad. Informeer bij de verhuurder welk percentage ze precies hanteren voor een bepaalde huurprijs. Het is overigens zo dat voor senioren een iets lagere inkomenseis geldt. Bij bepaalde projecten gaan beleggers uit van een inkomenseis voor gepensioneerden van drie maal de huur. Ook dit is makkelijk na te vragen bij de verhuurder.

Inkomen van uw partner telt ook mee

Indien u een partner heeft, telt ook het bruto maandinkomen van hem of haar mee als u een (nieuwbouw-) huis gaat huren. In dat geval telt uw salaris voor 100 procent en dat van uw partner in de meeste gevallen voor ¾ mee.

Financiële ruimte

Uw financiële ruimte wordt niet alleen bepaald op grond van uw inkomen. Er wordt ook gekeken naar eigen vermogen, schulden en verplichtingen. Lees meer hierover in het artikel Huis huren en toetsing.

Meer informatie:

Onder Vraag & antwoord: Financiën vindt u meer informatie om u te helpen uw financiële mogelijkheden in beeld te brengen. U kunt ook direct het antwoord op een van de onderstaande vragen bekijken.

Huurhuis zoeken

Heeft u uw (woon)wensen en mogelijkheden, bijvoorbeeld op financieel gebied, goed in beeld? Dan kunt u een huis gaan zoeken. U kunt hiervoor terecht op vele websites, en natuurlijk op open dagen en voorlichtingsdagen. Misschien ziet u ergens aan aankondiging voor een nieuwbouw huurproject? De hoogte tijd om te informeren of verder op zoek te gaan.

Online zoeken

U heeft besloten dat u een nieuwbouwhuis zou willen huren en gaat op zoek. Het aantal websites met huurwoningen is legio. Amsterdam Woont, Utrecht Woont, Breda Woont. Het actuele aanbod per gemeente is te vinden op tal van vergelijkbare sites. Ook Pararius en funda bieden de mogelijkheid om te zoeken naar nieuwbouwaanbod.

Meer informatie:

  • Bekijk onze huizenzoeker voor het actuele aanbod, per gemeente. Met 'uitgebreid zoeken' kunt u zien welk aanbod direct beschikbaar is.
  • Meer informatie vindt u ook op Het Nieuwbouw Platform
  • Een toelichting op een aantal websites met nieuwbouwwoningen zoals bijvoorbeeld funda en Pararius vindt u bij aanbod.