Uitkomst poll: zo zoekt u naar een nieuwbouwhuis

Het zal u niet verrassen dat de meeste consumenten die op zoek zijn naar een nieuwbouwhuis dat online doen. Toch zegt een op de acht consumenten een nieuwbouwmakelaar in te schakelen, blijkt uit een poll van Bewust Nieuwbouw onder consumenten die op zoek zijn naar een huis of onlangs een nieuwbouwhuis hebben gehuurd of gekocht. Zij die de keuze maken om een nieuwbouwmakelaar in te schakelen, combineren dit overigens vaak met een zoektocht via funda, google of projectsites van ontwikkelaars.

Een goed begin is het halve werk. Uit diverse reacties van respondenten blijkt dat het belangrijk is om van te voren te bepalen waar u precies naar op zoek bent. “Dat maakt het zoeken makkelijker.” Een andere respondent schrijft: “Gebruik onafhankelijke platforms voor een goede prijsvergelijking.”

Vooral rijtjeswoning en hoekwoning populair

Onder de respondenten die de poll van Bewust Nieuwbouw invulden zijn vooral rijtjeswoningen, hoekwoningen en appartementen populair. Het gaat om consumenten die onlangs een woning hebben gekocht of gehuurd of zij die nu op zoek zijn naar een nieuwbouwhuis. Een van de respondenten schreef een tweelaagse benedenwoning te hebben gekocht: een mix van een rijwoning en een appartement. Een aantal consumenten schreef te hebben gekozen voor een vrije kavel. Daarnaast is er ook behoorlijk wat interesse in twee-onder-een kap woningen.

Zoektocht

Het is een hele opgave om een nieuwbouwhuis te vinden dat bij u past. Vandaar dat we aan ervaringsdeskundigen (zowel kopers als huurders) hebben gevraagd om met tips en adviezen te komen. Een aantal adviezen op rij:

  • Veel woningaanbieders hebben een eigen verkoop afdeling. Door u aan te melden bij de ontwikkelaar/belegger vergroot u uw kansen. U kunt uw interesse direct bij de aanbieder kenbaar maken door u aan te melden op de projectsite of via een onafhankelijk platform zoals de Woont platformen, waarop hun aanbod bij elkaar is gebracht;
  • Het is belangrijk om te oriënteren op internet en bij verschillende aannemers langs te gaan;
  • Voor huurwoningen is de markt krap. Voor koopwoningen zou ons advies zijn om misschien wat verder te kijken dan de stad of streek waar u nu woont. Soms is de reistijd korter ook al gaat u wat verder wonen (red. dit hangt samen met files en de mogelijkheden die het ov u bieden);
  • Volg de juiste partijen op sociale media (makelaars en ontwikkelaars), schrijf u in op een platform en maak een profiel aan op funda;
  • Neem eens een kijkje op Pararius.nl. Het is een duidelijk platform. En weer eens wat anders dan funda.nl;
  • Gebruik onafhankelijke platforms, zoals woont-platformen voor een goede prijsvergelijking;
  • Goed de krant lezen (regionale kranten zodat u op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen); of je te abonneren op de nieuwsbrief van Woont-platformen;
  • Inschrijven op een woning die al aan een ander is aangeboden en dus onder optie staat heeft zeker zin! Drie maanden na de loting zag iemand toch af van de koop. Hierdoor kon ik de woning alsnog kopen, omdat ik nog ingeschreven stond als geïnteresseerde in de woning.

Redenen om toch een makelaar inschakelen

Ook al is online voor velen het belangrijkste kanaal, zijn er ook consumenten die blij zijn dat ze een makelaar hebben ingeschakeld. “Overweeg om een expert in te huren. Een goede makelaar kan van grote waarde zijn. Nodig minimaal drie makelaars uit, dan weet u zeker dat u er een kiest die bij u past!” Een andere respondent laat weten: “Leg contact met een nieuwbouwmakelaar om uw interesse kenbaar te maken. Bij ons was er sprake van toewijzing, geen loting. We hebben ons oude huis laten verkopen door dezelfde makelaar. Hierdoor hadden ze er een gezicht bij en hadden wij al kunnen laten zien dat we een betrouwbare partij zijn.”

Meer informatie: