Zo voorkom je scheuren in jouw vloer

Vloer zonder scheuren

In nieuwbouwhuizen vind je vaak dekvloeren met vloerverwarming. Deze egale vloer is geschikt als giet- of cementvloer of voor het plaatsen van toplagen, zoals hout, laminaat of PVC-vloeren. Bij thermische veranderingen kunnen hierin scheuren ontstaan. Het opstookprotocol helpt om scheuren in jouw vloer te voorkomen. 

Geleidelijk de vloer opstoken

Wat houdt het opstookprotocol in? Om scheuren in de vloer te voorkomen dien je de vloer geleidelijk en langzaam op temperatuur te brengen. Het protocol bestaat uit twee situaties: voor de oplevering en na de oplevering.

Scheurvorming voor oplevering

Voor de oplevering van jouw huis dient de aannemer of opdrachtgever te wachten met het aanzetten van de verwarming om het risico op scheurvorming te verkleinen. De dikte van de dekvloer bepaalt de duur van het wachten: bij een dekvloer van vijf centimeter mag de verwarming na vijf weken aan. Vraag daarom bij de aannemer of opdrachtgever of zij het opstookprotocol hebben nageleefd.

Werking van vloer bij cv-ketel of warmtepomp

Na oplevering ben je zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van de werking van de afwerkvloer. Bij de vloerenleverancier kun je naar de voorschriften van de gekozen vloer vragen. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het verschil tussen een geïnstalleerde cv-ketel, warmtepomp of andere verwarmingssystemen. Het opwarmen en afkoelen door een cv-ketel werkt namelijk veel sneller dan bij een warmtepomp. Zorgvuldigheid is extra belangrijk in dezen. Bij andere verwarmingssystemen, zoals stadsverwarming, is het raadzaam om het advies van de leverancier op te volgen.

Stappenplan opstoken

Indien het huis een vloerverwarming heeft, moet je uitgaan van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie in plaats van de thermostaattemperatuur in de betreffende ruimte.

    • Start met een temperatuur die 5°C hoger is dan de omgevingstemperatuur in de ruimte.
    • Elke dag kun je de temperatuur met 5°C verhogen, totdat de maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt. Houd deze temperatuur minimaal een dag aan.
    • Verlaag daarna elke dag de temperatuur met 5°C, totdat de starttemperatuur opnieuw bereikt is.
    • Wanneer er voldoende tijd is, kun je deze cyclus meerdere malen herhalen om het risico te verlagen. Heb je de vloerverwarming lang niet gebruikt? Herhaal dan het protocol.

Wanneer jouw vloerverwarmingssysteem ook kan koelen, is het belangrijk dat je de afkoelcyclus doorzet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15°C bedraagt.

Scheuren in de vloer

Als je na enige tijd toch scheuren heeft in jouw vloerafwerking, dan kun je dit melden bij jouw inboedelverzekeraar. Doorgaans heb je garantie op scheurvorming in de dekvloer, wanneer je de vloerverwarming door een vakman laat leggen. Om gebruik te maken van deze garantie is het belangrijk om het opstookprotocol van de leverancier (meestal aannemer of vloerenlegger) te volgen.

*Bewust Nieuwbouw aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden in de bovenstaande informatie.

Meer informatie

Wat maakt vloerverwarming anders?
Hoe werkt energiezuinige apparatuur? Warmtepomp/boiler
De warmtepomp: de kosten gaan voor de baten uit