Vraag & antwoord:
Wie doet wat?

Als u een nieuwbouwhuis koopt of huurt, krijgt u te maken mensen als een klantadviseur, een makelaar, een hypotheekadviseur en een notaris. Wie van deze mensen wat doet, leest u hier.

Architect vertaalt woonwensen in concreet ontwerp

De architect vertaalt woonwensen van de klant in een ontwerp. Waar moet hij nog meer rekening mee houden? Bekijk de video over de rol van de architect in het ontwikkelproces. Hij noemt het een opgeschreven verhaal hoe de woning er uit moet gaan zien. Architect Benedict Kraus kijkt naar de woonwensen die aan de orde zijn en stelt een programma van eisen op. "Mijn opgave is om dit alles te vertalen in een ontwerp met plattegronden en gevels."

Ook stedenbouwkundige eisen spelen rol

Er zijn echter nog andere factoren die bepalend zijn voor het ontwikkelproces. De architect moet ook rekening houden met stedenbouwkundige eisen die gelden voor de plek waar de woning moet verrijzen. Hij noemt het stedenbouwkundige randvoorwaarden. Brandveiligheid is zo'n voorwaarde. Maar er zijn natuurlijk meer voorwaarden.

Duurzaamheid steeds meer aan de orde

Duurzaamheid speelt ook een steeds belangrijkere rol. Dit betekent dat de woning zo wordt ontworpen dat er bijvoorbeeld sprake is van weinig energieverlies. Maar ook hier kunnen meer mogelijkheden. Bekijk de video en krijg een idee wat de rol van een architect inhoudt.  

Wat doet de makelaar?

De makelaar informeert je over het project, de omgeving en de huizen die (nog) te koop of te huur zijn. Ook licht hij of zij de contractstukken toe. Verder kan de makelaar je helpen bij de verkoop van jouw huidige woning.

Wat doet de hypotheekadviseur?

De hypotheekadviseur begeleidt je bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast kan hij ook adviseren over eventuele aanvullende verzekeringen. De adviseur kijkt naar de kosten en de haalbaarheid. Hiervoor brengt hij of zij jouw financiële situatie in kaart. Dan gaat hij aan de slag om de mogelijkheden te bekijken. Op die manier krijg je de hypotheek die bij jou past.

Wat doet de kopersbegeleider?

De kopersbegeleider (of woonadviseur) is jouw vaste aanspreekpunt tijdens de bouw van jouw huis. Hij of zij adviseert je bij het kiezen van opties en ander maatwerk om jouw woonwensen waar te maken. Ook word je begeleid bij de oplevering.

Meer wie doet wat?

Wat doet de keukenadviseur?

De keukenadviseur ontvangt u in de showroom om u te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Vervolgens maakt hij of zij samen met u een ontwerp voor uw keuken.

Wat doet de badkameradviseur?

De badkameradviseur begeleidt je bij het maken van keuzes voor de badkamer en het toilet. In de showroom toont hij of zij de mogelijkheden. Samen met jou bepaalt de adviseur de opstelling, de uitvoering van het sanitair en het tegelwerk.

Wat doet de notaris?

Bij de notaris teken je de akte van levering bij de koop van jouw huis, en in de meeste gevallen ook een hypotheekakte. Verder kan de notaris je adviseren over andere zaken, zoals een samenlevingscontract of testament.