De architect vertaalt woonwensen van de klant in een ontwerp. Waar moet hij nog meer rekening mee houden? Bekijk de video over de rol van de architect in het ontwikkelproces.
Hij noemt het een opgeschreven verhaal hoe de woning er uit moet gaan zien. Architect Benedict Kraus kijkt naar de woonwensen die aan de orde zijn en stelt een programma van eisen op. "Mijn opgave is om dit alles te vertalen in een ontwerp met plattegronden en gevels."
Ook stedenbouwkundige eisen spelen rol
Er zijn echter nog andere factoren die bepalend zijn voor het ontwikkelproces. De architect moet ook rekening houden met stedenbouwkundige eisen die gelden voor de plek waar de woning moet verrijzen. Hij noemt het stedenbouwkundige randvoorwaarden. Brandveiligheid is zo'n voorwaarde. Maar er zijn natuurlijk meer voorwaarden.
Duurzaamheid steeds meer aan de orde
Duurzaamheid speelt ook een steeds belangrijkere rol. Dit betekent dat de woning zo wordt ontworpen dat er bijvoorbeeld sprake is van weinig energieverlies. Maar ook hier kunnen meer mogelijkheden. Bekijk de video en krijg een idee wat de rol van een architect inhoudt.
De makelaar informeert je over het project, de omgeving en de huizen die (nog) te koop of te huur zijn. Ook licht hij of zij de contractstukken toe. Verder kan de makelaar je helpen bij de verkoop van jouw huidige woning.
De hypotheekadviseur begeleidt je bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast kan hij ook adviseren over eventuele aanvullende verzekeringen. De adviseur kijkt naar de kosten en de haalbaarheid. Hiervoor brengt hij of zij jouw financiële situatie in kaart. Dan gaat hij aan de slag om de mogelijkheden te bekijken. Op die manier krijg je de hypotheek die bij jou past.
De keukenadviseur ontvangt u in de showroom om u te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Vervolgens maakt hij of zij samen met u een ontwerp voor uw keuken.
De badkameradviseur begeleidt je bij het maken van keuzes voor de badkamer en het toilet. In de showroom toont hij of zij de mogelijkheden. Samen met jou bepaalt de adviseur de opstelling, de uitvoering van het sanitair en het tegelwerk.
Bij de notaris teken je de akte van levering bij de koop van jouw huis, en in de meeste gevallen ook een hypotheekakte. Verder kan de notaris je adviseren over andere zaken, zoals een samenlevingscontract of testament.