
Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt. Het raam mag niet open bij balansventilatie. En isolatie van spouwmuren leidt tot vochtproblemen. Over energiezuinig wonen wordt van alles beweerd. Maar wat is waar? In de rubriek ‘Waar of niet?’ scheiden we feiten van fabels. Deze keer buigen we ons over aardgas.
De bewering:
“Nieuwbouwhuizen krijgen geen gas meer.”
Waar of niet?
De bewering is waar, maar niet op stel en sprong. Nieuwe huizen worden op termijn niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk. Dat staat in de Energieagenda die minister Henk Kamp (Economische Zaken) in december presenteerde. Ook bestaande huizen moeten aardgasvrij worden gemaakt.
De Rijksoverheid streeft naar een zo duurzaam mogelijke energievoorziening in 2050. Dan moet de CO2-uitstoot 80 tot 95 procent lager zijn dan in 1990. Daarom worden geen nieuwe gasnetwerken meer aangelegd en verdwijnt de aansluitplicht voor nieuwbouwhuizen.
Het streven: alle huizen gasvrij in 2050
Nieuwbouwhuizen worden in de toekomst verwarmd met de restwarmte van fabrieken, met aardwarmte of met elektriciteit. Koken gebeurt alleen nog elektrisch. De overgang naar een aardgasloze maatschappij zal geleidelijk plaatsvinden. Als eerste zijn nieuwe wijken aan de beurt en daarna de buurten die gerenoveerd moeten worden. In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij en geïsoleerd zijn.
Onbekend wanneer aansluitplicht gasnet vervalt
De nieuwbouwplannen die al op de tekentafel liggen, gaan vaak nog uit van aardgas. Momenteel geldt nog de aansluitplicht: de netbeheerders (Liander, Stedin, Enexis, Enduris etc.) zijn nog steeds verplicht om alle huizen binnen de bebouwde kom aan een gasnet aan te sluiten als de eigenaar daarom vraagt. Het is nog onbekend op welke termijn deze aansluitplicht vervalt. Gelukkig worden nu al steeds meer woningen zonder een aansluiting op het gasnet gebouwd. Maar een héél klein deel van de bestaande huizen zullen gebruik kunnen maken van biogas of van synthetisch gas. Dat zullen niet de nieuwbouwhuizen zijn maar eerder de oude grachtenpanden in de binnensteden, is de verwachting.
Meer informatie:
- Bekijk de plannen in uw gemeente rond aardgas
- De Energieagenda van de Rijksoverheid
- Lees meer over nul-op-de-meter woningen