Waarom balansventilatie met wtw het beste is

Balansventilatie

Grote kans dat je nieuwbouwwoning balansventilatie heeft. Dat is goed nieuws, want dit is het meest optimale systeem om je woning gezond en comfortabel te houden. Met voorverwarmde verse lucht en filtering als grote pluspunten.

Als je rondkijkt in je nieuwbouwwoning, zie je geen ventilatieroosters boven de ramen in de woonkamer en slaapkamers zitten, maar ventielen in het plafond. Die ventielen zijn het zichtbare deel van de inblaaskanalen die vanaf de balansventilatie-unit naar de woon- en slaapkamers lopen. Ze blazen stilletjes verse lucht het vertrek in. Op het toilet, in de keuken en in de badkamer zie je deze ventielen ook, maar die zuigen juist vuile lucht af.

Dat verse lucht mechanisch wordt ingeblazen in je woonkamer en slaapkamers is echt een kenmerk van balansventilatie. Een van de voordelen: het zorgt gericht voor verse lucht in de ruimte waar dat nodig is. Lees: waar mensen zijn. Dat gebeurt steeds vaker aan de hand van een sensor in de woonkamer, en het liefst ook in de slaapkamers. De sensor meet de hoeveelheid CO2 en soms ook vluchtige organische stoffen (VOC’s). Het ventilatiesysteem zet wanneer nodig een tandje bij.

Geen tocht met balansventilatie

De afgezogen vuile lucht is warm. Deze warmte wordt in het ventilatietoestel via een warmtewisselaar overgedragen aan de binnenkomende verse lucht. Dit noem je warmteterugwinning (afgekort wtw). Dus ook al is het buiten koud, dan nog krijg je verse lucht op een aangename temperatuur binnen.

Dat is een verschil met woningen met ventilatieroosters, waarbij de binnenkomende lucht kan worden ervaren als tocht. Een reden dat bewoners ventilatieroosters vaak dichtschuiven in de winter. Dan is de kans aanwezig dat je te weinig ventileert.

Daar komt bij dat veel nieuwe woningen tegenwoordig vloerverwarming hebben, vult ventilatiedeskundige Piet Jacobs van TNO aan. “Deze woningen hebben geen radiator meer onder het raam, die de binnenkomende koude lucht opwarmt.”

De combinatie van vloerverwarming en ventilatieroosters veroorzaakt dan ook vaak tochtklachten. Bij balansventilatie heb je daar geen last van.

Filteren van binnenkomende lucht

Balansventilatie kent nog een voordeel: je kan de binnenkomende lucht filteren. Dat is vanuit een gezond binnenmilieu in de woning bezien een mooi pluspunt. Jacobs verwijst naar de richtlijnen voor fijnstof die in 2021 zijn aangescherpt door de WHO (World Health Organisation). “Voldoen aan de WHO-richtlijn houdt onder meer in dat je bronnen in de woning moet afvangen, maar ook buitenbronnen moet blokkeren. Je moet dus filtering gaan toepassen. Dan kan met balansventilatie.”

De standaard grove filters in je ventilatiesysteem zorgen dat het ventilatietoestel niet vervuilt en goed blijft functioneren. Je kunt ook kiezen voor een fijner filter op het inblaaskanaal dat pollen en/of fijnstof tegenhoudt. “Voor een tientje meer kun je als bewoner jezelf beter beschermen”, zegt Jacobs. Hoeveel beter dat is, gaat TNO overigens in 2023 onderzoeken. “Feit is dat fijne filters het beter doen dan grove.”

Do’s and don’ts bij balansventilatie

Lees hier meer over het gebruik en onderhoud van een balansventilatie met warmterugwinning. Let vooral op het tijdig vervangen van de filters. Richtlijn: twee keer per jaar. Tip van Jacobs: “Schrijf het vervangingsmoment op een stuk tape of papier dat je op de unit plakt.”

Tot slot: zet je ventilatietoestel alleen uit bij calamiteiten, en niet omdat je vindt dat het te veel lawaai maakt. Dat laatste zou namelijk niet mogen. Grove stelregel: in de normale stand hoor je het ventilatiesysteem niet. Ervaar je toch te veel geluid, trek dan aan de bel bij de bouwer of installateur.

Meer informatie:

Beeld: Itho Daalderop