Wat is circulair bouwen?

circulair bouwen

Wist je dat de bouw 50% van alle grondstoffen verbruikt? Daarnaast komt maar liefst 40% van het afval uit de bouw. Je kunt je dus voorstellen dat duurzame veranderingen in de bouw een groot effect hebben. De bouw pakt deze verantwoordelijkheid door te focussen op circulair bouwen, maar wat houdt dit precies in?

Foto: World Food Center, Ede – BPD Gebiedsontwikkeling

Definitie circulair bouwen

Mogelijk heb je de term ‘circulair’ wel eens voorbij horen komen. Je kunt het definiëren als het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier (bron: Bouwend Nederland).

Waarom is circulair bouwen belangrijk?

In 2050 wil de overheid dat de Nederlandse economie voor 100% circulair is. Aangezien de bouwsector een grootverbruiker is van grondstoffen en energie, liggen hier veel kansen. Door circulair te bouwen putten de bouwers de grondstoffen niet uit, herbruikt de bouwer materialen en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. Kortom: veel energiezuiniger en beter voor de planeet.

Is circulair bouwen duur?

Op dit moment is circulair bouwen nog duurder dan ouderwets bouwen. Maar dat verandert snel. Bouwers werken steeds meer met kant-en-klare bouwproducten; je kunt zelfs een hele badkamer of keuken voor een woning bestellen. Die wordt dan met een vrachtwagen naar de bouwplaats gereden en op z’n plek getakeld. En het kan nog gekker. Wat dacht je van woningen die helemaal in de fabriek gemaakt worden? Een woning is dan een soort lego-pakket dat je in elkaar kunt klikken en weer losmaken. Een dakkapel erbij? Dat regel je vanaf de computer. De robots in de fabriek doen de rest. Dat lijkt toekomstmuziek, maar er zijn in Nederland al verschillende fabrieken die zo werken.

Deze manier van bouwen zorgt ervoor dat bouwers goed nadenken over het hergebruik van materialen en onderdelen. En dat ze slimme circulaire ingrepen héél vaak kunnen verkopen, waardoor het goedkoper wordt. Huurders en kopers zullen daar waarschijnlijk niet veel van merken. Zij zullen echter wel andere voordelen ervaren. Want circulaire woningen zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen die beter zijn voor de gezondheid. En op de lange termijn is het beter voor milieu en klimaat.

Voorbeelden van circulair bouwen

In Amsterdam wordt gewerkt aan het woningbouwproject Horizons. Hier is alles in het werk gesteld om een milieu positief gebouw te maken. Door slim gebruik te maken van hout voor de constructie en afwerking, slaat het gebouw meer CO2 op dan dat het uitstoot. Ook verbruikt het gebouw geen energie, maar wekt het energie op. Het klinkt als een sprookje, maar er is hard aan gerekend om ervoor te zorgen dat het gebouw straks doet wat het belooft. Zodat iedereen kan ervaren: duurzaam bouwen kan, en het ziet er prachtig uit!

Meer informatie: