Wat vloerverwarming anders maakt

Vloerverwarming is steeds meer de standaard. En terecht, want het is comfortabel en met de komst van de warmtepomp ter vervanging van de cv-ketel ook een logisch alternatief voor radiatoren. Bouwbedrijf Van Wijnen brengt al zeker acht tot tien jaar vloerverwarming aan in nieuwbouwwoningen. Eerst nog in combinatie met de aloude gasketel en nu voornamelijk gekoppeld aan een luchtwarmtepomp en soms een bodemwarmtepomp. Toch ziet de bouwer nog mogelijkheden voor radiatoren. Maar dan wel alleen op de bovenverdieping én misschien op elektriciteit (al is het de vraag of dit gaat passen binnen de komende regelgeving).

Een goed rendement, comfort en een vrije indeelbaarheid van de woning – want geen radiatoren en dus ruimtebesparend – maken dat vloerverwarming steeds meer ingeburgerd raakt.  Vloerverwarming kent veel voordelen. Zeker als het in combinatie met een warmtepomp ook de mogelijkheid geeft om te koelen. Door de goede isolatie van nieuwbouwwoningen kan de temperatuur in de zomer binnenshuis oplopen. “Door ook koeling aan te bieden in combinatie met een luchtwarmtepomp gebruikt u wel extra energie. Hierdoor zullen we moeten kijken hoe we deze extra energie kunnen opwekken”, zegt Cor Verwoert van bouwbedrijf Van Wijnen. “Maar je ontkomt waarschijnlijk niet aan actief, dat wil zeggen met installaties, te koelen.”

Zo min mogelijk energie verbruiken

De nadruk ligt steeds meer op energiezuinig wonen. Bij nieuwbouwhuizen gaat het om huizen die geen of weinig energie nodig hebben. Hoe lager de energieprestatie coëfficiënt (EPC) hoe beter. Bij een lagere EPC gebruikt u minder energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. Vloerverwarming kan vanwege het grote stralingsoppervlakte met een relatief lage aanvoertemperatuur volstaan. Dit maakt de combinatie warmtepomp en vloerverwarming ideaal. Het energieverbruik ligt hierdoor bij vloerverwarming laag.

Traag systeem

Vloerverwarming is een traag systeem. Dat kunnen bewoners als een nadeel ervaren. Het duurt een stuk langer voordat een huiskamer of andere ruimte in huis op temperatuur is als u de thermostaat hoger zet. Het heeft weinig zin om de temperatuur ’s nachts lager te zetten. Vanwege de lage temperatuur van de verwarming duurt het vrij lang om de temperatuur omlaag te brengen en de volgende ochtend weer omhoog. Een dag- of weekprogramma instellen en er verder niet meer aankomen, werkt dan het beste.

Beneden én boven

Consumenten ervaren het soms als een nadeel dat de temperatuur overal in huis gelijk is. Zeker als ze naar bed gaan en de temperatuur in de slaapkamers voor hun gevoel aan de hoge kant is. “Dit is te ondervangen door niet alleen beneden een hoofdbediening aan te brengen om de temperatuur te reguleren, maar ook boven op de slaapkamers. Dit maakt het systeem wel duurder in aanschaf. We moeten ons gaan realiseren en ook gaan accepteren dat de temperatuur in de woning minder schommelt dan we van vroeger uit gewend zijn.”

De rol van elektrische radiatoren

Ook geven consumenten er soms de voorkeur aan om alleen beneden vloerverwarming aan te laten leggen en boven elektrische radiatoren te laten plaatsen. Deze oplossing heeft ook de voorkeur van Cor Verwoert. “Mijn ervaring is dat de radiatoren boven maar heel weinig opengedraaid hoeven te worden. Warmte van beneden trekt sowieso naar boven en door een gebalanceerd ventilatiesysteem wordt de warmte door het hele huis verspreid,  een elektrische radiator werkt snel en hoeft maar even aangezet te worden om bijvoorbeeld een studeerkamer op de juiste temperatuur te krijgen. Ook hier speelt de goede isolatie van nieuwbouwhuizen weer een rol. Of dit binnen de nieuwe regelgeving mogelijk is zal de tijd leren.”

Energieprestatie

Cor Verwoert, hoofd planvorming bij Van Wijnen Midden, vindt het jammer dat de huidige strenge eisen van de overheid als het gaat om energiezuinigheid en de energieprestatie van nieuwbouwhuizen weinig ruimte overlaat om te kiezen voor twee systemen: dus vloerverwarming beneden en elektrische radiatoren boven. “Het verbruik van radiatoren wordt als hoger ingeschat en daarom gaat de energieprestatie coëfficiënt (EPC) van de woning omhoog. Mijn stelling is dat radiatoren slechts weinig gebruikt hoeven worden boven maar de rekenmethode van de overheid remt ons om vaker voor deze oplossing te kiezen.”

Goede communicatie onontbeerlijk

Eén ding is duidelijk. Vloerverwarming is anders dan stralingswarmte van bijvoorbeeld een radiator. Wat iemand fijner vindt verschilt per persoon, maar consumenten waarderen vaak wel de gelijkmatige verdeling van de temperatuur en ervaren minder trek in huis als ze kiezen voor vloerverwarming, wel moet dit dan in combinatie met gebalanceerde ventilatie zijn. Het is belangrijk om de consument duidelijk uit te leggen wat er anders is aan vloerverwarming. Zowel op het moment dat ze een nieuwbouwhuis willen gaan kopen als op het moment dat ze de sleutel overhandigd krijgen en de nieuwe systemen gaan gebruiken. “Goede voorlichting is belangrijk en daarnaast moet je het vooral leren ervaren.”

Nieuwbouw steeds meer waarderen

Consumenten gaan nieuwbouw steeds meer waarderen. Het is Cor Verwoert opgevallen dat de woningmarkt voorheen de enige markt was waar oud even veel of zelfs meer waard was dan nieuw. Dat is aan het veranderen: “Consumenten beginnen nieuwbouw steeds meer te waarderen vanwege het comfortniveau. En terecht.”

Hieronder vindt u een video van Itho Daalderop over de werking van vloerverwarming en vloerkoeling (foto boven afkomstig uit de video)

Meer informatie: