Aardgasvrij

Aardgasvrij is de nieuwe norm bij nieuwbouwwoningen. Lees meer over het hoe en waarom, de alternatieven en over energiezuinige nieuwbouw.

Uw nieuwbouwhuis toch aardgasvrij dankzij speciale lening

Uw nieuwbouwhuis staat in de steigers en u bent de laatste tijd steeds enthousiaster geworden over de alternatieven die er zijn voor aardgasvrij wonen. De plannen van uw nieuwbouwhuis stammen echter uit de periode dat er nog volop werd gebouwd volgens het oude principe met een cv-ketel. Maar u bent om. De Energiebespaarlening maakt het financieel haalbaar om uw nog te bouwen nieuwbouwhuis alsnog aardgasvrij te maken. Lees meer.

Nieuwbouw op weg naar aardgasvrij (en andere stappen)

Aardgasvrije nieuwbouw is hot. Dat is begrijpelijk, want we moeten van het aardgas af. De overheid wil in Groningen stoppen met de winning van aardgas en vanaf 1 juli van dit jaar komt de aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen op het aardgasnet te vervallen. Dat betekent echter niet dat alle nieuwbouw ook meteen aardgasvrij is. Dat is niet haalbaar. Bouwplannen zijn soms al goedgekeurd en vergunningen verleend lees meer.

Van A naar BENG en beter

BENG klinkt u waarschijnlijk niet meteen bekend in de oren. Toch gaat deze ondergrens vanaf 1 januari 2020 een belangrijke rol spelen bij nieuwbouw. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wil zeggen dat de EPC, het getal dat uitdrukt hoe energiezuinig uw (nieuwbouw-) huis is, richting de nul gaat. lees meer.

Warmtepomp (te) duur? Er zijn alternatieven …

Een elektrische radiator is iets voor een caravan of bouwkeet, maar niet voor een huis. Hans Crone van Technisch Adviesbureau Crone hoort dit soort opmerkingen wel vaker. Toch kan een elektrische radiator in zijn optiek een goed alternatief zijn. Ook voor aardgasvrije nieuwbouw. Het is wel een vereiste dat een (nieuwbouw-) huis zeer goed geïsoleerd is. Anders rijzen de energiekosten de pan uit. lees meer.

Wonen in een aardgasvrij en energiezuinig huis: Hoe is dat?

We zijn in Nederland gewend aan aardgas. Maar dat gaat (zoals bekend) veranderen. Aardgas is niet duurzaam en de winning van aardgas veroorzaakt aardbevingen en dat is onleefbaar voor veel Groningers. In alle sectoren van de Nederlandse samenleving wordt het gebruik van aardgas dan ook afgebouwd. Leer meer.

Warmtepomp kopen of leasen? Hoe duur mag het zijn?

Een bericht op twitter maakt duidelijk hoe de discussie leeft onder consumenten als het gaat om de overstap van een HR-ketel op aardgas naar een duurzame en energiezuinige warmtepomp: ‘Ik snap de urgentie, maar iedereen aan de warmtepomp? Het is drie keer zo duur als een CV’, staat in een tweet. Lees meer.

“Consumenten vinden aardgasvrij steeds vanzelfsprekender”

Steeds meer consumenten willen aardgasvrij wonen. Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM deed onderzoek naar duurzame woonwensen onder consumenten. Gasloos is de nieuwe standaard, aldus 93 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Een andere belangrijke conclusie: de meeste consumenten willen verder gaan dan aardgasvrij. Lees meer.

De warmtepomp: de kosten gaan voor de baten uit

Nieuwbouwhuizen zijn op korte termijn aardgasvrij. De overheid besloot eerder dat de verplichte aansluiting van nieuwbouwwoningen op het gasnet op 1 juli gaat vervallen. De warmtepomp is een goed alternatief voor de cv-ketel. Alleen hikken consumenten – een aantal in ieder geval – op tegen de hoge kosten die de duurzame alternatieven met zich meebrengen. Lees meer.

Maakt u al gebruik van extra hypotheekruimte?

Negenduizend euro extra hypotheekruimte en u hoeft er niets voor te doen. Dat klinkt goed. Nieuwbouwhuizen zijn immers steeds energiezuiniger en zodoende komt u altijd in aanmerking voor deze extra hypotheekruimte als u een nieuwbouwhuis koopt. Lees meer.

Waar of niet? Infraroodpanelen als verwarming is goed idee

Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt. Het raam mag niet open bij balansventilatie. En isolatie van spouwmuren leidt tot vochtproblemen. Over energiezuinig wonen wordt van alles beweerd. Maar wat is waar? In de rubriek ‘Waar of niet?’ scheiden we feiten van fabels. Deze keer buigen we ons over infraroodpanelen. lees meer.

Topkok Pierre Wind: “Kookevolutie dankzij inductie”

Hij was niet meteen enthousiast, maar is nu om. Topkok Pierre Wind ervaart elektrisch koken (op inductie) als fijn en handig. Het is volgens de kookfanaat overigens een misverstand dat koken op inductie gevaarlijk zou zijn en dat het niet mogelijk is om op deze wijze te wokken of hoogstaande culinaire gerechten te vervaardigen. Lees meer.

Uw nieuwbouwwoning met/zonder gasaansluiting

Aardgasloos wonen heeft de toekomst en de HR-ketel verdwijnt stapsgewijs uit ons nieuwbouwhuis. Dit is beter voor het milieu. Ook is onze gasvoorraad eindig. Het is kortom logisch dat we de overstap maken naar een meer duurzame energievoorziening. Maar gaat het wel snel genoeg? Lees meer.