‘Elk jaargetijde is het mooi hier’

Alex & Grietje

Zestiger Alex kan net zo bevlogen vertellen over zijn vishandel in Bunschoten-Spakenburg en de kwaliteitszalm en andere vissoorten die hij verkoopt als over zijn nieuwbouwappartement in deze gemeente. Sinds maart 2019 woont hij samen met zijn vrouw Grietje in een appartement aan de Zuiderzeeboulevard. “Ik heb met heel veel plezier in mijn vorige huis gewoond, maar ik ga hier nog liever naar huis.”

Een vriend vertelde Alex over de woningen in het complex Zuyderzee Wonen.  De plek – waar industrie had gestaan – kende hij niet. Hij en zijn vrouw hadden ook geen verhuisplannen, maar zijn interesse was gewekt. Dezelfde vriend zorgde er vervolgens voor dat de bouwer contact met hem opnam. Alex en Grietje gingen daaropvolgend langs bij Van Wijnen in Harderwijk en werden steeds enthousiaster over het kopen van een appartement  aan de Nieuwe Zuiderzeehaven met uitzicht op het Eemmeer. Ook al deed Grietje er wat langer over dan Alex om tot dit besluit te komen. “Wat ons uiteindelijk over de streep trok was de opmerking van onze oudste zoon  dat hij ons huis zou kopen als we besloten om te verhuizen.”

Appartementen fase 4

De bouw van de appartementen fase 4 was inmiddels begonnen. Er was nog één appartement niet verkocht en één appartement onder optie. “We waren er vrij laat bij en dat maakte het in eerste instantie lastig om nog aanpassingen te doen. De stopcontacten waren al aangelegd. We hebben  gekozen voor een verlaagd plafond om de kabels weg te werken.”

Zwarte accenten

Toch was er nog meer mogelijk dan ze in eerste instantie dachten. Grietje kreeg de grote douchekop voor in de inloopdouche die ze wenste en ook de zwarte accenten in zowel de badkamer als het toilet kwamen er. “Uiteindelijk hebben we bijna al onze wensen nog kunnen laten uitvoeren. Het is absoluut perfect zoals het geworden is.”

Planning

Op 31 januari 2019 kregen ze de sleutel van hun nieuwbouwhuis en anderhalve maand later woonden ze er. “Ik kreeg veel complimenten dat ik het allemaal zo goed gepland had. De vloer, de keuken, de stukadoor, de timmerman, de schilder. In recordtempo is al het werk verzet.”  Alex vond het een heel apart gevoel toen het huis helemaal klaar was. En zijn vrouw? “Die heeft de eerste drie weken dat we hier woonden gedacht dat we op vakantie waren en hier weer uit moesten.”

Toekomstbestendig huis

Het appartement is 138 vierkante meter groot en de huiskamer – inclusief keuken – loopt van voor naar achteren. Er valt veel licht naar binnen door de grote raampartij aan de voorkant en achterkant en het voelt heel  ruimtelijk. Het huis had oorspronkelijk drie slaapkamers, maar Alex en Grietje besloten de kleinste slaapkamer op te offeren en er een inloopkast van te laten maken om die vervolgens bij hun eigen slaapkamer te trekken. Ze hadden er van te voren niet bij stilgestaan, maar ze vinden het fijn dat het huis toekomstbestendig is. Alles gelijkvloers, een lift en zo nodig kunnen ze er met wat kleine aanpassingen hier nog veel jaren blijven wonen. “Dit is de plek om samen oud te worden.”

Genietmoment in de ochtend

Vanwege de vishandel staat Alex op werkdagen vroeg op. Rond half vijf gaat hij dan bij het raam aan de voorkant van het appartement staan om met een kop thee in de hand te genieten van het weidse uitzicht. “Ook als het hard regent is het prachtig. Dan zie je de slagregens naar beneden komen. Eerder deze week zag ik een hele  regenboog. Het is prachtig hier. Elk jaargetijde is het mooi.”

Meer informatie: