Half vrijstaand nieuwbouwhuis in Leek

Bewoners Vertellen

Leek

Wij zijn Sander en Selina (27 en 28 jaar oud). In november 2021 kregen wij de sleutel van onze nieuwbouwwoning in Leek. Een groot contrast met ons appartement op vier hoog met een klein balkon in de stad Groningen. Toch viel ons oog gelijk op deze nieuwbouwwoning. Het nieuwbouwhuis staat in een ruim opgezette en groene nieuwbouwwijk in Leek. Inmiddels genieten we al bijna een jaar van ons nieuwe huis. We delen regelmatig en met veel plezier beelden op ons Instagram-account @huizeroelfsema

Wat was voor jullie het voordeel om een nieuwbouwhuis te kopen?

Een nieuwbouwwoning is eigenlijk een blank canvas waarbij je alles vanaf het beginpunt kunt bepalen, wij hebben enorm genoten van de periode dat ons huis werd gebouwd en we alle keuzes mochten vastleggen om ons huis écht eigen te maken. Een ander groot voordeel vonden wij dat ons huis gericht is op de toekomst, namelijk een energie neutrale woning waarbij je de komende jaren geen groot onderhoud verwacht. Daarnaast vonden wij het enorm leuk om samen met onze toekomstige buren dit nieuwbouwproject te starten, iedereen zit in het zelfde proces wat er voor gezorgd heeft dat we gelijk leuk contact hadden met onze buren.

Waarom sprak dit nieuwbouwproject in Leek jullie aan?

Na 5 jaar in de stad Groningen te hebben gewoond, wilden we graag iets groter wonen. Binnen de stad was dit qua budget geen optie. Hierdoor keken we naar omliggende dorpen. Al snel zagen we dit nieuwbouwproject in Leek voorbijkomen. Het ging om een ruime half vrijstaande woning met een grote kavel in een groene en bosrijke omgeving op de grens van Groningen en Drenthe. Ons oog viel gelijk op de ruime groen opgezette nieuwbouwwijk. De huizen deden ons eerder denken aan een jaren 30 woning, dan aan een nieuwbouwwoning.

Leek

Welke aanpassingen hebben jullie gedaan, zodat het écht als jullie huis voelt?

We hebben samen goed gekeken naar welke materialen en kleuren ons aan spraken en samen alle keuzes gemaakt, hierdoor zijn we beide enorm blij met het resultaat en voelt het echt als óns huis. Ook vind ik het heel leuk om zelf projecten te bedenken en uit te voeren, zoals onder andere het maken van sierlijsten in verschillende ruimtes, kringloopvondsten op te knappen en een plekje te geven in huis en de hal en trap zelf aan te pakken. Daarnaast vinden we het heel erg leuk om persoonlijke spullen met een herinnering een plek te geven in ons interieur, iets wat ons huis écht af maakt!

Wat is de eyecatcher van dit nieuwbouwhuis in Leek?

Een vraag die we best lastig vinden om te beantwoorden, voor ons heeft ons huis meerderde eyecatchers. We hebben geprobeerd om in elke ruimte te werken met een eyecatcher. De rest van het interieur hebben we daarop afgestemd. Voor de benedenverdieping hebben we een grote apothekerskast op maat laten maken. Daarnaast hebben we een vier meter breed bloemenbehang van KEK Amsterdam geplaatst. Ook hebben we gekozen voor een velvet bank in de kleur teal. Deze kleur is zeker een eyecatcher bij de de rest van de kleuren en materialen in de woonkamer. Voor de bovenverdieping zien we onze badkamer écht als een eyecatcher. Alles klopt in deze ruimte! Het vrijstaande bad met badkraan en de glazendouchewand die verwerkt is in het plafond geven de badkamer de fijne rustige en luxe uitstraling. Onze tip? Ga niet voor één eyecatcher in de hele woning. Kies ervoor om in elke ruimte een eyecatcher te verwerken!

Wat zijn jullie tips voor toekomstige nieuwbouwkopers?

Probeer te bepalen welke keuzes jullie belangrijk vinden en welke binnen jullie budget passen. Voor ons was het belangrijk op niet te besparen op de basis van het huis, zoals een uitbouw, extra elektra punten en verduurzaming. Dit zijn namelijk keuzes die later veel moeilijker te realiseren zijn. Ook hebben wij veel gehad aan het maken van 3D ontwerpen in Floorplanner. Hierdoor konden we de inrichting van ons huis al deels bepalen, waardoor we beter konden inschatten waar we graag extra elektrapunten of lichtpunten wilden. Dit is namelijk heel lastig wanneer je niet fysiek door je nieuwe huis kunt lopen om te ervaren waar een lichtknop handig is. Of loop bewust door bijvoorbeeld het huis van je ouders of vrienden heen. Bekijk eens wat jullie handig vinden: draai-kiep ramen, een binnendeur met of zonder bovenlicht etc. Probeer daarnaast alvast contact te leggen met toekomstige buren of een gezamenlijke WhatsApp groep aan te maken. Hierdoor kun je makkelijker updates en tips delen en leer je elkaar al kennen voordat je gaat verhuizen. En als laatste tip: probeer vooral te genieten van het hele bouwproces. Hoe leuk is het om je huis vanaf een weiland stap voor stap te zien opbouwen tot jullie toekomstige woning!