‘Het wordt stapsgewijs een klein woonwijkje’

Bas

Bas woont sinds anderhalve maand in een voormalig kantoorpand in Amersfoort dat is getransformeerd tot woonplek en ruimte biedt aan starters op de woningmarkt. Hij woont op de begane grond in de ronding van het gebouw. Zijn huiskamer heeft ronde muren met maar liefst vijf ramen die voor veel lichtinval zorgen. De mooie maar ook uitzonderlijke vorm van de woonkamer maakte dat het lastig was om de laminaatvloer er strak in te leggen. “Maar de ronding geeft het ook iets heel unieks.”

De twintiger vond het sociale huurappartement via Woningnet. Sinds begin 2019 stond hij ingeschreven in de hoop een woning te vinden in de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum. Geen makkelijke opgave. Toen hij hoorde over het te transformeren kantoorpand in het gebied De Hoef in Amersfoort was hij meteen enthousiast. Er waren enorm veel gegadigden, maar Bas had geluk en werd ingeloot. Hij koos voor een appartement op de begane grond, omdat hij graag een terrasje voor de deur wilde hebben. Op 9 juli kreeg hij de sleutel van zijn huurappartement en ruim een week later verhuisde hij naar zijn nieuwe woning.

Kantoormensen

De parkeerplekken voor het complex doen nog denken aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Elders op het terrein staan nog altijd kantoren en zo kan het zo maar zijn dat er ‘kantoormensen’ voorbijlopen terwijl Bas in korte broek in de tuin zit. Dat vindt hij wel even wennen, maar het bedrijven- en kantorengebied verandert de komende jaren stapsgewijs steeds meer in een woonwijk. Los van de huurwoningen voor starters in het zuidelijke deel van het voormalige kantoorgebouw, zijn er in het noordelijke deel kamerwoningen voor begeleid wonen. En naast het pand komen ongeveer 100 koopappartementen. Bas vindt het fijn dat hij op fietsafstand van het centrum van Amersfoort woont met alle voorzieningen, maar de drukte van de stad ook ver weg lijkt als hij thuis is. “De plek is ook goed bereikbaar via de snelweg en station Schothorst ligt op een paar minuten lopen van hier.”

Eigenlijk is het nieuwbouw

Doordat het voormalige kantoorpand volledig getransformeerd is, zijn de woningen te vergelijken met nieuwbouw. Bas vond het heerlijk om zelf te bedenken hoe hij zijn woning er uit zou gaan laten zien. Welke kleuren de muren zouden krijgen en hoe hij de keuken zou indelen om extra ruimte te creëren voor al zijn kookspullen en een tweede koelkast. Hij vroeg zich even af of alles wel zou passen in zijn woning met een oppervlakte van 45 vierkante meter. “Want er moest ook nog een fatsoenlijke bank, een eettafel en een televisie in. Maar het paste heel goed.”

Energiezuinig

Met een app houdt Bas bij hoeveel energie hij verbruikt en hoeveel energie de vijf zonnepanelen die bij zijn appartement horen maandelijks opbrengen. De woning is energiezuinig en goed geïsoleerd. “De zonnepanelen op het dak van het complex hebben een goede opbrengst en dat helpt mijn energierekening omlaag te brengen. Nu verdien ik er zelfs op, maar ik weet natuurlijk nog niet hoe dit in de winter zal gaan. Daarvoor woon ik er nog te kort.”

Geen eindwoning

Bas woonde eerder in een studentenwoning. Hij ziet zijn appartement in Amersfoort als eerste echt eigen plek. Het is een starterswoning met één slaapkamer en daarom zal hij op termijn doorverhuizen naar een groter onderkomen. Maar voorlopig is hij erg blij met zijn huidige stek. Of hij bij een volgende stap in zijn wooncarrière weer kiest voor nieuwbouw? “Ja, dat denk ik zeker. Maar niet weer met ronde muren. Het heeft me twee volle dagen gekost om de laminaatvloer in de huiskamer te leggen.”

Meer informatie: