‘Ik wil hier nog jaren blijven wonen’

Annelies

Annelies weet niet meer precies wanneer ze in haar nieuwbouwappartement in het project ‘Aan de Rijn’ in Arnhem kwam wonen. Was het eind 2017 of begin 2018? Wat ze wel zeker weet is dat ze hier nog lang wil blijven. “Het is heerlijk wonen in dit huurappartement. Ik voel me prettig en fijn hier en wil hier nog jaren blijven wonen.”

Het project ‘Aan de Rijn’ ontving afgelopen november als eerste wooncomplex (in bewoonde staat) in de wereld het WELL Building Standaard certificaat. Dit is een keurmerk om duidelijk te maken dat de luchtkwaliteit in het gebouw helemaal top is en dat het woongebouw op verscheidene punten uitblinkt als het gaat om comfort en gezondheid. Het certificaat is afkomstig uit Amerika en in Nederland al eerder toegekend aan kantoorpanden, maar niet eerder aan woningen. Woningbelegger Vesteda, de eigenaar van de twee woontorens die in aanmerking kwamen voor het certificaat, vierde dit op 5 november met de bewoners. Ook Annelies was er bij. “Er was een officieel gedeelte vanwege het plaatsen van een plaquette en daarnaast was er sprake van een gezellig samenzijn. Hierdoor sprak ik weer eens met de anderen die in dit complex wonen en dat is goed voor de saamhorigheid.”

Wat betekent het voor de bewoners

‘Lucht, water, voeding, licht, bewegen, comfort, mind’ staat er op de plaquette in de hal van complex Rijndijk waar Annelies woont. Bij het trappenhuis staat in het glas gegraveerd dat bewegen gezond is: ‘Neem eens de trap’, om bewoners aan te sporen om meer te bewegen. “Het draait hier om woongenot en gezondheid.” Volgens Annelies beschikken alle appartementen over balansventilatiesystemen met warmteterugwinning en zijn deze systemen voorzien van speciale luchtfilters die fijnstof uit de lucht filteren. Ook zijn er beneden in het gebouw filters geplaatst die medicijnresten uit het water halen. “En zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening voor de algemene ruimtes.”

Nieuwbouw in Arnhem

Annelies (68) koos na het overlijden van haar echtgenoot om de 55-plus woning – waar ze samen hun intrek hadden genomen toen hij ziek en rolstoelafhankelijk werd – te verlaten. Ze vond zichzelf nog te jong voor de plek waar vooral 80-plussers wonen. Op internet las Annelies over het nieuwbouwproject van Vesteda in de wijk Malburgen en ze schreef zich in. Ze kreeg één van de drie woningen toegewezen waar ze haar oog op had laten vallen. “Op maandag kreeg ik de sleutel en op dinsdag woonde ik er al”, vertelt ze om aan te geven hoe blij ze was met de overstap. Er lag al laminaat op de vloer wat de verhuizing bespoedigde. Dat er toen nog geen gordijnen hingen, vond ze geen probleem. “Ik zit hier zo hoog dat ik geen last heb van inkijk.”

Voordelen nieuwbouw

Ook al was het geen bewuste keuze om voor nieuwbouw te gaan, vond ze het na de verhuizing erg fijn dat alles nieuw was in het appartement. Dat er niet geklust hoeft te worden. Ook is ze te spreken over de inbouwapparatuur in de keuken. “Alles zat er in.” En het feit dat de woning levensloopbestendig is. “Het is gelijkvloers. Er is een lift en zou het zover komen dat ik een rollator nodig heb dan is het gebouw ook goed toegankelijk. Beneden in de hal is een kleine helling zodat ik niet het trapje hoef te gebruiken.” Dat het een huurhuis is, vindt ze ook fijn. “Ik ga echt niet meer op een ladder staan om buiten iets te verven. Daar heb ik de leeftijd niet meer voor.”

Favoriete plek

De favoriete plek in huis is bij het raam, op de bank. Hiervandaan heeft ze uitzicht op de weilanden en iets verderop het water van de Rijn. “Ik zie zeilboten en vrachtschepen voorbij komen. Iedereen die op bezoek komt zegt: Wat zit jij op een mooie plek hier. En het is ook nog eens erg betaalbaar. Het is een oude Vogelaarwijk die is opgeknapt. Het mooie is ook dat ik in een kwartiertje in het centrum zit vanaf deze plek. ”

Meer informatie: