Elianne en haar gezin waren op zoek naar een woning waar ze samen met haar ouders kunnen gaan wonen. Eind dit jaar verwachten ze hun intrek te nemen in hun nieuwbouwhuis in de Utrechtse wijk Veemarkt. Het gaat om een woning van 200 vierkante meter, waarvan driekwart is bestemd voor haar gezin en de studio beneden van 50 vierkante meter voor haar ouders. Het is het eerste project in Nederland volgens het concept meergeneratiewonen. “In Zuid-Europa is het veel normaler dat families bij elkaar wonen.”
Kas&Co heet het project dat in de markt is gezet door Hegeman Bouwgroep. De ontwikkelende bouwer besloot in nieuwbouwwijk Veemarkt twintig woningen, tien appartementen en twee penthouses neer te zetten die geschikt zijn voor mensen die zelfstandig willen wonen maar er wel voor kiezen om voorzieningen te delen. Het concept biedt ook de mogelijkheid om met ouders of bijvoorbeeld samengestelde gezinnen bij elkaar te wonen. Elianne (33) woonde eerder met haar man Misja (37) en oudste dochter bij haar ouders in. Ze waren toen druk was met het opzetten van een eigen bedrijf en verhuurden hun eigen woning – eveneens in Utrecht – aan expats. Daar kijkt ze met een goed gevoel op terug. “Toen ik over dit project hoorde, viel alles op zijn plek.”
Voordelen nieuwbouw
Een bord langs de weg aan de rand van deze nieuwbouwwijk attendeerde haar op de mogelijkheid om hier een meergeneratiewoning te kopen. Ze twijfelde. Wist niet zeker of ze wel in een nieuwbouwwijk wilde wonen, maar Elianne ziet nu vooral de voordelen. Hun oude huis vraagt veel onderhoud. Ze is met name enthousiast over de mogelijkheden die nieuwbouw geeft om het huis naar eigen wens in te delen. “Oude huizen bieden niet de mogelijkheid om samen te wonen, maar toch apart zoals wij voor ogen hebben. Of je moet enorm veel verbouwen Dit is voor ons de beste oplossing. Dus nieuwbouw is zo gek nog niet.”
Eigen opgang
De nieuwbouwwoning van het Utrechtse gezin krijgt straks een ingang aan de voorkant die op de begane grond leidt naar studio van haar ouders en via een trap omhoog naar hun woning. “Maar we kunnen ook achterom op de eerste verdieping binnenkomen via een eigen voordeur.” Het gaat er om dat ze straks in hun eigen woning kunnen zijn als ze dat willen, maar er net zo makkelijk voor kunnen kiezen om samen te zijn met haar ouders. De moeder van Elianne past twee dagen per week om de twee dochters. “Ze helpen bij de opvoeding van onze kinderen. Maar ook op de lange termijn is het fijn om dichter bij elkaar te wonen. Als mijn ouders ouder worden willen we er ook voor hen zijn.”
Gezelligheid en het delen van voorzieningen
De bewoners van de 32 huizen van nieuwbouwproject Kas&Co beschikken straks over een gezamenlijke binnentuin, dakterras en iets wat de kas wordt genoemd en is bedoeld als gemeenschappelijke huiskamer. “Iedereen die hier komt wonen kiest er voor om meer gezamenlijk te doen. Meer te delen. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken, maar ik ben er enthousiast over en verwacht er veel van.”
Met de deadline in zicht kozen ze voor casco oplevering
De deadline voor de inschrijving voor Kas&Co was al in zicht toen Elianne en Misja besloten het huis in de wijk Veemarkt te kopen. Ze onderkenden dat de twee weken die nog restte niet voldoende tijd bood ook nog een nieuwe badkamer en keuken uit te zoeken. Er moest toch al veel geregeld worden doordat ze op het laatste nippertje de knoop doorhakten. “Die badkamer en keuken. Dat doen we over een paar maanden wel. Ik vind het een leuke uitdaging en ben in mijn werk al veel met interieurs bezig en ken veel leveranciers. Dus ik denk dat het me redelijk makkelijk afgaat.”