‘Met deze handige tool houden we ons budget in de gaten’

Bram en Hester

De verhuizing zit eraan te komen. Bram en Hester gaan vanaf december 2020 in hun nieuwbouwhuis in Volendam wonen. Hun rijwoning in project Broeckgouw is op een haar na klaar. Sinds de bouw van start ging in mei 2019 hebben ze naar dit moment toegeleefd. En ze hebben nauwlettend hun budget in de gaten gehouden. “Ik besloot een online programma te maken zodat we konden zien wat we aan het eind over zouden houden”, vertelt Bram. “Alle inkomsten en uitgaven op een papiertje schrijven dat werkte niet meer.”

Het onlineprogramma dat Bram ontwikkelde heet: Watisonsbudget. Toegankelijk voor iedereen die van plan is een nieuwbouwhuis te kopen en wel wat hulp kan gebruiken om duidelijk te krijgen wat er mogelijk is binnen het eigen budget. “Het begon toen we anderhalf jaar geleden een keuken moesten gaan uitzoeken”, vertelt de 22-jarige programmeur. De offerte van de keuken hoefde nog niet betaald te worden maar ze moesten ondertussen al wel op zoek naar een nieuwe badkamer en ook de keuze voor het plaatsen van de elektra kwam al snel aan de orde. “Duizenden euro’s kwamen op ons bord en we wisten niet hoeveel geld we over zouden hebben aan het einde van het jaar voor bijvoorbeeld de meubels.”

Voor het andere meerwerk

Het is een eenvoudige tool, volgens Bram. Hij vult aan dat Watisonsbudget niet is bedoeld voor de hypotheeklasten, dus de kosten die in het bouwdepot thuishoren, maar voor de extra’s zoals het meubilair of zaken die niet meer in het bouwdepot passen. “We wilden een luxere keuken dan binnen ons hypotheekbudget paste en daarom hebben we dit bedrag moeten aanvullen.”

Heel anders dan een Excel-programma

De gebruiker van de tool van Bram hoeft niet veel kennis van softwareprogramma’s te hebben. Het is makkelijker in het gebruik dan een Excel-programma omdat er geen formules ingevuld hoeven worden. De gebruiker zet zijn budget in het programma, voegt offertes toe en ziet vervolgens wat hij of zij overhoudt. “We passen iedere maand het budget aan als we weer wat gespaard hebben.”

Voor wie?

Bram denkt dat vooral twintigers en begin dertigers van het programma gebruik zullen maken. Ook al is er natuurlijk geen leeftijdsgrens.

Steeds meer automatisch

De jonge ontwikkelaar heeft ook plannen om de tool verder uit te bouwen en nog gebruiksvriendelijker te maken. “Zodat je straks een offerte kan koppelen aan twee personen en kan aangeven hoeveel elke partner heeft betaald. Dat moet nu nog handmatig worden aangepast.” Hij heeft ook een aanpassing in gedachten als het gaat om de maandelijkse bijschrijving van spaargeld. Nu verhoogt Bram het budget iedere maand nog handmatig als hij en Hester weer wat geld opzij hebben kunnen leggen. “Dat zal straks als ik het programma verder ga uitbouwen ook automatisch kunnen. Dan wordt er bijvoorbeeld maandelijks iets toegevoegd aan het budget.”

Toekomstmuziek

Het idee is ook dat mensen die gebruik willen maken van deze tool straks alleen gaan betalen voor de extra’s. De basis die er nu staat blijft gratis, volgens Bram. “Ik ben aan het nadenken over een klein abonnement dat gebruikers kunnen afsluiten. Maar dat is nu nog toekomstmuziek.”

Broeckgouw

“Het werkt voor ons”, zegt Bram over de door hem ontwikkelde tool. “We hebben ‘m nu anderhalf jaar in gebruik. Een mooi voorbeeld is het moment dat we een nieuwe vloer gingen kopen. Dankzij de tool konden we zien welke vloer binnen ons budget past. Of dat het misschien slim zou zijn om nog even door te sparen.” De keuken is inmiddels afgeleverd en geïnstalleerd in hun nieuwbouwhuis in project Broeckgouw in Volendam. Het nieuwe bed en de bank worden binnenkort afgeleverd. “We hebben geluk gehad met dit huis. Het was het laatste huis dat over was in dit project. Het paste in ons budget en we werden ingeloot.”

Meer informatie: