‘Mooie huizen, traditioneel en zonder poespas’

Peter en Elly

Nadat hun vier kinderen het huis uit waren, was de tweekapper van Peter (65) en Elly (62) in de Vlaardingse wijk Holy-Noord te groot geworden. En dus wilde het stel kleiner gaan wonen. Hoewel ze aanvankelijk een appartement in de bestaande bouw zochten, kochten ze een eengezinswoning in fase 2 van nieuwbouwproject Vlaardings Geluk. Met goede redenen.

Nieuwbouw: zo weinig mogelijk onderhoud

“We hebben gekeken naar bestaande bouw, en dan vooral naar appartementen”, zegt Peter. “Maar die waren vaak te klein en de gemiddelde leeftijd van de bewoners was meestal hoger dan wij ons voelen.” Los daarvan begon het idee van een oudere woning, waar je toch altijd weer werk aan hebt, ze tegen te staan. “Ik was vroeger een echte klusser en vond het altijd leuk om allerlei dingen zelf te maken en te repareren. Maar ik ben nu 65 en vind dat ons nieuwe huis gewoon af moet zijn. Wij willen dan ook in de komende tien jaar graag zo weinig mogelijk onderhoud.” Vanwege hun leeftijd kozen Peter en Elly dus heel bewust voor nieuwbouw. Dat het geen appartement werd, maar een eengezinswoning in Vlaardings Geluk, kwam door hun dochter.

Dochter als buurvrouw

Via die dochter, die zelf in een appartement in Rotterdam woonde, hoorden ze van het nieuwbouwproject in Vlaardingen. “Ze stond op de wachtlijst voor Vlaardings Geluk, omdat ze groter wilde gaan wonen”, zegt Elly. “Zij vroeg ons of dat project niet ook iets voor ons was.” Na informatie op internet bekeken te hebben, spraken ze met de makelaar en ontwikkelaar, die hen enthousiast maakten over het project. “Met de makelaar konden we een mooie afspraak maken”, zegt Peter. “Als zij ons huis zouden verkopen voordat de inschrijving voor fase 2 van Vlaardings Geluk zou sluiten, zouden wij daar een huis kopen. En dat is ruim op tijd gelukt. We wonen nu minder dan vijftig meter bij onze dochter vandaan. Zij is praktisch onze buurvrouw én krijgt binnenkort gezinsuitbreiding. Geweldig toch?”

Op de hoogte blijven

Toen het stel de woning kocht, stond er nog helemaal niets. Dan is het belangrijk dat je als kopers goed op de hoogte wordt gehouden. Dat gebeurde onder meer via een informatiebijeenkomst. “We zijn toen volledig ingelicht over het totale proces en konden onze wensen en ideeën aangeven”, zegt Peter. “Ook voor meerwerk, zoals een aanbouw of aanpassingen in de badkamer. Dat hebben we als heel positief ervaren.” Ook daarna werden de kopers regelmatig geïnformeerd, via onder meer nieuwsbrieven. Het contact met de toekomstige buren onderhield Elly zelf via Facebook, terwijl Peter vanuit zijn betrokkenheid bij de Vereniging van Eigenaren de toekomstige buren uitnodigde in hun delicatessenzaak, elders in de stad. “Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we toen besproken hoe we de zes tuinen gaan afscheiden”, zegt hij. “Binnen twintig minuten was alles geregeld.”

Vlaardings Geluk: traditioneel, zonder poespas

Een van de redenen waarom Vlaardings Geluk zo aantrekkelijk is, is volgens Peter de indeling van de buurt. “Het is een project met een kleinschalige opzet, en doordat je aan een hofje woont, heb je meer contact met je buren. Daarnaast zijn de woningen gewoon mooi en solide. Traditionele huizen, rechttoe-rechtaan, zonder al te veel architectonische poespas.”

Nieuwbouw: eigen wensen aangeven

Maar wel met allerlei opties om het huis aan je eigen wensen aan te passen, zoals een aanbouw. “Aan onze kant van het hofje hebben alle bewoners voor een aanbouw gekozen”, zegt Elly. “Dat is wat ons betreft ook het mooiste aan ons huis; de ruime woonkamer. Die hebben we ook wel nodig, want we hebben vaak mensen over de vloer en zitten uiteindelijk toch meer binnen dan buiten.” Al met al zijn Peter en Elly meer dan tevreden met hun nieuwe huis. “Ik zou iedereen adviseren hier een huis te kopen”, zegt Peter. “En ik kijk er vooral naar uit om in de komende tien jaar nauwelijks onderhoudswerk te hoeven doen.”

Meer informatie