Nieuwbouwhuis met het uiterlijk van een grachtenpand

Bewoners Vertellen

nieuwbouwhuis

Dionne (41) woont samen met haar man en zoontje van 9 jaar oud in een nieuwbouwhuis in Amersfoort Vathorst. Wellicht ken je haar via het Instagramaccount @Wonenaandekade, waar ze ons meeneemt in haar nieuwbouwproces. Het huis heeft het uiterlijk van een grachtenpand en is modern, licht en fris met soms een pop of colour. Dionne is met haar gezin net verhuisd en deelt haar nieuwbouwervaring in deze Bewoners Vertellen.

1. Wat was voor jullie het voordeel om een nieuwbouwhuis te kopen?

“Begin 2020 besloten wij dat het tijd werd om onze toenmalige woning een update te geven. Vloeren, wanden, keuken en tuin waren na 16 jaar echt toe aan vervanging. Omdat we geen achterom hadden besloten we te starten met de tuin, deze werd in maart 2020 volledig aangepakt. Vervolgens belandden we in de eerste coronalockdown. Al genietend van het mooie weer in onze nieuwe tuin, zagen we steeds meer op tegen de enorme klus die op ons stond te wachten. We zagen om ons heen dat de huizen binnen no-time werden verkocht. Hoewel we in eerste instantie niet van plan waren te gaan verhuizen, werd dit idee steeds aantrekkelijker. Het moest zonder twijfel een nieuwbouwhuis worden. We vonden een nieuwbouwhuis een prettig idee, omdat we het compleet naar onze eigen wens konden indelen en inrichten. Daarnaast vinden wij duurzaamheid belangrijk. Deze nieuwbouwhuizen zijn gasloos en energiezuinig gebouwd.”

nieuwbouw-tuin

2. Waarom sprak dit nieuwbouwproject jullie aan?

“We wilden graag in Amersfoort Vathorst blijven wonen. Onze zoon zit hier op school en wij wilden hem zo min mogelijk uit zijn vertrouwde omgeving halen. We besloten te gaan kijken welke projecten er in de buurt nog in de verkoop waren en zo stuitten we op het project Koopmanskade. Veel van de woningen in dit project waren al verkocht, maar een aantal karakteristieke grachtenpanden was nog in de verkoop. Op vrijdag maakten wij onze interesse kenbaar en de dinsdag erop hadden we een optie. We zijn gevallen voor het typische uiterlijk van een grachtenpand, smal en hoog. Daarnaast waren we direct gecharmeerd van de ruime eetkeuken met verlaagde vloer op de begane grond en een grote woonkamer op de eerste verdieping. Tot slot was er een diepe tuin bij van in totaal 21 meter. We wisten direct dat dit de perfecte woning was voor ons, omdat deze woning alles heeft wat onze toenmalige woning niet had en het voelde direct goed!”

3. Welke aanpassingen doe je aan je nieuwbouwhuis of heb je aan het huis gedaan, zodat het écht als jullie huis voelt?

“Zoals gezegd waren we erg gecharmeerd van de indeling van dit grachtenpand. Standaard waren er twee slaapkamers op de tweede verdieping. Voor ons gezin prima, maar een extra kamer voor een walk-in closet zou het helemaal afmaken. Daarom hebben we een wand laten plaatsen op de eerste verdieping, zodat we een gedeelte van de woonkamer als slaapkamer konden gebruiken. Deze slaapkamer is nu onze slaapkamer geworden. De woonkamer biedt genoeg plek voor een fijne hoekbank met een groot scherm om heerlijk tv of series te kijken en we hebben hier ook een goede rustige werkplek kunnen creëren.”

nieuwbouw keuken

4. Wat is de eyecatcher van het nieuwbouwhuis?

“Onze eetkeuken en de overkapping aan ons huis zijn de eyecatcher! We hebben een lichte keuken met een fijne bar en we hebben er een ruime eettafel met dinerbank. Hier kunnen we heerlijk borrelen en eten met familie en vrienden. Ook overdag brengen we er veel tijd door. De overkapping aan ons huis biedt een heerlijke plek om het hele jaar buiten te kunnen zitten!”

nieuwbouw overkapping

5. Wat zijn jouw tips voor toekomstige nieuwbouwkopers?

“Ik adviseer iedereen die een nieuwbouwhuis koopt, goed na te denken over de functionaliteit van de ruimtes. Wat heb je nodig en wat niet? Meerwerk is kostbaar, anderzijds win je er ook veel tijd mee. We hadden zelf, na oplevering, een wand kunnen plaatsen op de eerste verdieping. Het was zeker voordeliger geweest, maar omdat de wand vanuit de bouw al werd geplaatst zat de ruimteregeling voor de vloerverwarming op de juiste plek . Net als de extra stopcontacten. Erg praktisch dus. Daarbij konden we direct aan de slag met de afwerking van onze woning. Je wordt overladen door meerwerkopties en alles lijkt handig. Maak slimme keuzes: wat is echt een meerwaarde en wat is nice-to-have. Dat kan eventueel ook later.”

Meer informatie

Meer Bewoners Vertellen