Verbondenheid in een nieuwbouwcomplex

Leo en Paula

De verhuisdozen zijn bijna gepakt. Over twee weken krijgen ze de sleutel en over pakweg drie weken verhuizen ze vanuit Zeist naar hun nieuwbouwappartement in stadsdeel Loosduinen. Leo en Paula gaan terug naar Den Haag. Blij zijn ze dat ze straks weer dicht bij de zee te wonen. Opgelucht ook dat ze in hun gloednieuwe huurappartement aan de Oude Haagweg niet hoeven klussen. Een bestaande woning had ze veel meer moeite en energie gekost. “We zijn geen klussers.”

Een tip van Centrum Groepswonen uit Den Haag bracht hen op het idee om zich in te schrijven voor Harvest, een nieuwbouwproject niet ver van de zee. De droom om terug te gaan naar Den Haag speelde al een tijdje, vooral bij Leo. Toen het echtpaar hoorde dat van de ruim 180 appartementen tussen de 16 en 20 beschikbaar zouden komen voor groepswonen, was de keuze snel gemaakt. Een hoekappartement op de achtste verdieping leek hun wel wat en ze hadden geluk. Leo (73) en Paula (71) kwamen in aanmerking voor de huurwoning op de bovenste verdieping. De woning is ruim 90 vierkante meter groot en telt drie kamers waaronder een hele ruime woonkamer.

Vertraging

Eigenlijk hadden ze al in hun nieuwe woning moeten zitten, maar de bouw heeft vertraging opgelopen vanwege gebrek aan mankracht tijdens de bouw. Natuurlijk hadden ze het heerlijk gevonden om voor de feestdagen al naar hun Haagse appartement te vertrekken, maar het feit dat ze van een huurwoning naar een huurwoning gaan leverde weinig gedoe op. Het was gewoon een kwestie van de huur van de woning in Zeist iets later opzeggen.

Kennismaking nieuwe buren

Ondanks de vertraging is er al regelmatig contact met de nieuwe buren. Niet alleen online. Twee keer hebben Leo en Paula een aantal nieuwe buren ontmoet en samen gegeten. In een bericht over de tweede ontmoeting schrijft Leo: ‘Het is plezierig om kennis te maken met elkaar en de positieve sfeer te proeven rondom de verhuizing naar Harvest. Nadat we verhuisd en gewend zijn in het nieuwe pand bespreken we een aantal activiteiten om met elkaar te gaan ondernemen.’

Jong en oud

Leo en Paula zijn blij dat de opbouw van het nieuwbouwcomplex tweezijdig is. Er zijn appartementen en studio’s beschikbaar voor de verhuur en dat betekent dat ook starters interesse hebben. Ouderen verhuizen naar de appartementen en mensen die net beginnen naar de studio’s, vertelt Paula. “Zo’n appartementencomplex is een klein dorp waar je elkaar kent en er voor elkaar bent.” Wat ze gemeenschappelijk gaan doen met de buren dat weten ze nog niet. Leo geeft tai chi, een Chinese bewegingskunst, en wil deze activiteit graag delen met de buren. Ze houden beiden van wandelen. En er is een gezamenlijke moestuin met kas en een gemeenschappelijke ruimte bij de ingang van het complex. “Daar komt een tafel te staan waar producten uit de moestuin aangeboden kunnen worden.”

Verbondenheid

Leo vertelt dat hij erg geïnteresseerd is in deze manier van wonen en het bij elkaar betrokken zijn. Hij is benieuwd wat er gaat ontstaan als het gaat om verbondenheid met elkaar. Iedereen is vrij, niets hoeft. “Als je geen zin hebt doe je niet mee met de activiteiten die door medebewoners georganiseerd worden, maar het is belangrijk om te weten dat je er voor elkaar bent als het nodig is.”

Verrast over de afwerking

Het echtpaar is ook erg te spreken over de afwerking van het nieuwbouwcomplex. Harvest is volgens Paula gebouwd in de stijl van de Haagse School. Ze vertellen dat ze van te voren niet wisten dat het zo mooi zou worden: mooi metselwerk, een pui, lichtkoepels en een muurschildering Een weldaad voor het oog. Maar hebben ze straks vanaf de achtste verdieping ook uitzicht op de zee? Iets waar ze zo naar terugverlangden. “De zee kunnen we helaas niet zien”, vertelt ze. “Er zit een duin voor. Maar we kijken wel richting de zee.”

Meer informatie: