‘We werden meteen gegrepen door de uitstraling.’

Jan en Neringa

“We wonen momenteel op Vlieland, daar runnen we al acht jaar een supermarkt. Vlieland is een schitterende plek. En nu gaan we naar een andere prachtige plek: Oldenzaal. Dat moet ik misschien even uitleggen. De laatste acht jaar hebben Neringa en ik de supermarkt op Vlieland gerund. Voor ons was dat een prachtige combi van wonen en werken. Maar nu vinden we het wel genoeg. Stil zitten is niets voor ons, we willen andere dingen gaan doen. Zo’n eiland, als je er niet vandaan komt, is dan ineens wel een kleine wereld. Er is één dorp, er is één dorpsstraat en als je ergens heen wilt, zit altijd die boot ertussen. Daarom zijn we om ons heen gaan kijken.”

Neringa komt uit Litouwen; zij heeft niet zo’n uitgesproken voorkeur voor een streek. “Zelf heb ik veel meer met het oosten van het land: Gelderland, Overijssel, Drenthe. Mensen zijn hier meer in contact met elkaar, de scherpte van de Randstad is er een beetje af. Dat past bij ons.”

De zoektocht begint

Het zoekgebied was best ruim. Jan en Neringa zijn zich gaan oriënteren in de oostelijke kant van Nederland. “Eerst hebben we gekeken naar bestaande huizen. Je moet het dan doen met wat er staat; je kunt zo’n huis niet zelf vormgeven. Dat woog best zwaar; de prijzen zijn fors, maar dan heb je het nog niet zoals je het eigenlijk zou willen. Daarom zijn we ook gaan kijken naar nieuwbouw. Vrije kavels en bouwprojecten.”

Het perfecte plaatje

Tijdens deze zoektocht hebben ze veel voorbij zien komen. Bij Cortile (project van Hegeman Bouwgroep) werden ze echter meteen gegrepen door de uitstraling. “De raampartijen en de vormgeving van de gevels, de afwerking… het was anders dan alles wat we daarvoor gezien hadden. Het hele beeld sprak ons aan en. Ook de ruimte binnen, met het niveauverschil op de begane grond – we waren daar echt meteen enthousiast over.”

Veel leuker dan verwacht

“Oldenzaal kenden we niet, maar we hebben ons meteen in de plaats verdiept. Nog vóór het gesprek met de makelaar hadden we ons al serieus ingelezen. We waren een uur te vroeg voor dat gesprek en zijn eerst in het stadje gaan rondkijken. Hartstikke sfeervol! Er was direct een klik; het was eigenlijk nog leuker dan we hadden verwacht.”

Tijd voor onszelf

“Ik ben op mijn zeventiende gestart in het supermarktbedrijf. Dat heb ik altijd hartstikke leuk gevonden, maar het is ook keihard werken. Op Vlieland is het een paar weken per jaar rustig; de rest van het jaar werk je zeven dagen per week en lange dagen. Op een gegeven moment is het genoeg. Volgend jaar word ik vijfenzestig. De zoon van mijn vrouw gaat het bedrijf nu overnemen. We hebben iets opgebouwd en hij gaat daarmee verder; dat is voor ons een heel mooi idee. Wij kiezen voor een ander leven, met meer tijd voor onszelf. Daarbij past een andere omgeving, waar we ook andere dingen kunnen gaan doen dan hard werken.”