“Consumenten vinden aardgasvrij steeds vanzelfsprekender”

Steeds meer consumenten willen aardgasvrij wonen. Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM deed onderzoek naar duurzame woonwensen onder consumenten. Gasloos is de nieuwe standaard, aldus 93 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Een andere belangrijke conclusie: de meeste consumenten willen verder gaan dan aardgasvrij.

Het onderzoek betreft een enquête onder het klantenpanel van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en diepte-interviews onder kopers van nul-op-de-meter woningen in Delft. Rond de 500 consumenten deden mee aan het onderzoek. Een grote meerderheid van de ondervraagden (93 procent) zegt de voorkeur te geven aan een woning zonder aardgas,  90 procent wil zonnepanelen, 70 procent een warmtepomp en maar liefst 46 procent wil verder gaan naar een nul-op-de-meter woning, een woning zonder energielasten. Aardgasvrij in nieuwbouw is – als het aan de woonconsument ligt – geen ambitie meer, maar de nieuwe realiteit.

Wooncomfort heel belangrijk

In de keuze voor een duurzame woning is de bijdrage een aan een beter milieu de belangrijkste reden, gevolgd door een toekomstbestendige en waardevaste woning en lagere maandlasten.Uitgesplitst naar leeftijd zijn het vooral jongere mensen die het milieu noemen (en in mindere mate de energiekosten). De oudere mensen noemen juist de onafhankelijkheid van aardgas en andere leveranciers als reden voor een nul-op-de-meter woning. Slechts zeven procent van de respondenten zegt een voorkeur te hebben voor de traditionele cv-gasketel.

Duurzame woningen zijn dan wel in trek, maar het mag niet ten koste gaan van wooncomfort. Vandaar dat de belangstelling voor duurzame bouwmaterialen en waterbesparing niet zo hoog is onder de respondenten. Een waterbesparende douche en het geluid van installaties ziet een deel van de respondenten als ‘comfortbedreigend’.

Meer informatie: