Energie besparen in je nieuwbouwwoning

Energiebesparing

Je woont in een energiezuinig nieuwbouwhuis. Misschien is die zelfs nul-op-de-meter. Wat kan je dan nog doen voor energiebesparing? In dit artikel een aantal do’s en don’ts.

Een nieuwbouwhuis voldoet op het vlak van isolatie en installaties aan de eisen van vandaag de dag. In jouw huis geen cv-ketel met radiatoren, geen slecht dubbel glas – laat staan enkel – en geen zolder waar je rechtsreeks tegen het dakbeschot kijkt. In plaats daarvan is je woning uitgerust met een warmtepomp, heeft deze vloerverwarming en zit er HR++ glas of – nog beter – triple glas in de kozijnen.
Dat wil al met al zeggen dat het niet zo zinvol is om naar de bouwmarkt te rijden om isolatie te kopen en je dak aanvullend te isoleren, of een bedrijf te bellen dat je spouwmuur vol blaast met isolatie. Wat voor oudere woningen vaak wel nuttige maatregelen zijn om energie te besparen.

Thermostaat omlaag?

Een andere – overbekende – maatregel in oudere woningen is het ’s nachts omlaag draaien van de thermostaat om energie te besparen. Bij je nieuwbouwhuis is dat vaak géén goed idee. Het constant houden van de temperatuur kost in een nieuwbouwwoning minder energie dan de woning elke ochtend weer opwarmen. Bovendien gaat dit bij een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming traag, dus comfortabel is het ook niet. Uitzondering op de regel: een lichte woning, uitgevoerd in bijvoorbeeld houtskeletbouw. Lichte bouwconstructies koelen sneller af en warmer sneller op. Maar bij steenachtige bouw kun je je thermostaat met rust laten.

Ventileren

Nog een don’t: je ventilatiesysteem uitzetten om energie te besparen. Met het alleen af en toe openen van ramen ventileer je de woning onvoldoende. Veel nieuwe woningen zijn bovendien uitgerust met een ventilatiesysteem waar een vorm van warmteterugwinning in zit. Je kunt met deze systemen goed ventileren zonder dat je inlevert op comfort of dat je energiegebruik enorm omhooggaat. Het levert wel een veel betere luchtkwaliteit op. Zoek daarin dus vooral niet naar energiebesparing.

Korter douchen

Wat wel effectief is? Korter douchen! Omdat in nieuwbouwwoningen minder energie nodig is om het te verwarmen, gaat een relatief groot deel van het energieverbruik naar warm tapwater. Daarop kun je dus echt besparen. Naast minder lang douchen is het ook slim om te kijken naar je douchekop. Zo is een normale douchekop energiezuiniger dan een regendouche. Dat kan echt een factor 2 zijn, al zijn er ook waterbesparende regendouches op de markt. Op de website van MilieuCentraal vind je een actueel overzicht van waterbesparende douchekoppen die maximaal 7,2 liter water per minuut gebruiken.
Milieu Centraal Overzicht waterbesparende douchekoppen

Zonwering

Binnenvallende zon in de winter is een plus: gratis zonnewarmte. In de zomer is die binnenvallende zon minder fijn: dan kan dit leiden tot een warm huis. Goed ontworpen nieuwbouwwoningen proberen die zon in de zomer buiten te houden met overstekken en zonwering. Heb je geen zonwering in je nieuwbouwwoning, dan is dat alsnog een goede investering, mits je deze op tijd naar beneden laat. Het alternatief – de airco – vreet energie.
Ook als je actieve koeling hebt in je huis – omdat je bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp hebt die kan koelen via de vloerverwarming – is zonwering alsnog een goed idee. Tegen een binnenvallende zon in de zomer is geen vloerkoeling bestand.

Sluipverbruik

Tot slot kun je ook eens kijken naar alle apparatuur in huis. Veel ervan gebruikt een beetje stroom, óók als het in de stand-by-modus staat, of uit. Milieu Centraal heeft de grote energieslurpers op een rij gezet.
Grote energieslurpers | Milieu Centraal

Lees meer