Spaarlampen en LED-verlichting

Bij een energiezuinig huis hoort ook energiezuinige verlichting. Spaarlampen en LED-lampen geven veel licht. Ze gaan lang mee en ze gebruiken maar weinig elektriciteit.

Gloeilampen en halogeenlampen

Een gloeilamp doet vooral waarvoor hij niet is bedoeld: hij geeft meer warmte dan licht. Gloeilampen worden daarom afgeschaft. In de hele EU worden ze sinds 2012 niet meer verkocht. In de winkel of op internet vindt u alleen nog oude voorraden. Halogeenlampen zijn weliswaar twee tot vier keer beter dan gloeilampen, maar nog steeds niet optimaal.

Spaarlampen

Een beter alternatief is de spaarlamp. Deze is de laatste tien jaar sterk verbeterd. Er zijn meerdere modellen met een verschillende kleurtemperatuur. Ze passen in standaard armaturen. De meeste spaarlampen zijn dimbaar en hebben nog maar een korte opwarmtijd. Vergeleken met een gloeilamp is het energieverbruik van een spaarlamp ongeveer vijf keer zo klein en de levensduur is vijf keer zo lang. Daarmee is het zondermeer rendabel om gloeilampen in huis door spaarlampen te vervangen, ook al zijn de gloeilampen nog niet op.

TL en T5-lampen

Ouderwetse TL-buizen werken met een voorschakelapparaat dat vrij veel stroom verliest. Moderne T5-lampen zijn minstens 50 procent zuiniger. T5 lampen zijn dunner dan de oude TL-buizen en werken met een elektronisch voorschakelapparaat. Het licht trilt daardoor ook minder. Bovendien zijn T5-lampen dimbaar.

LED-lampen

LED-lampen zijn de zuinigste van alle. Ze gebruiken een minimale hoeveelheid elektriciteit en hebben een levensduur van 30.000 branduren. Dat is 20 tot 30 keer de levensduur van een gloeilamp. LED-lampen zijn beter bestand tegen aan- en uitschakelen dan spaarlampen. Nieuwe modellen passen in een normale schroeffitting en sommige zijn dimbaar. Vroeger gaven LED-lampen bijna altijd koud licht af. Tegenwoordig zijn alle kleuren mogelijk. Ze kunnen bovendien in kleur variëren. LED-verlichting bespaart daardoor niet alleen energie, er ontstaan ook nieuwe verlichtingsconcepten.

Aandachtspunten

  • Wacht niet met het vervangen van (oude) gloeilampen tot deze het niet meer doen. Direct vervangen loont.
  • Maak optimaal gebruik van daglicht.
  • Doe lampen uit als u weg bent. Ook energiezuinige lampen. Als u het gezellig vindt als het licht brandt wanneer u thuiskomt, gebruik dan een tijdschakelaar, eventueel gecombineerd met een bewegingsdetector.
  • Let op dat niet alle LED-lampen en spaarlampen geschikt zijn voor schakeling met een bewegingssensor.

Meer informatie: