Geen gas in nieuwbouw

gasloos

Sinds 1 juli 2018 krijgen bouwers geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. De Nederlandse overheid wil namelijk afstappen van het gebruik van aardgas. Dit heeft ervoor gezorgd dat vorig jaar 87 procent van de nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Een ontwikkeling die, ook gezien de huidige prijsstijging van gas, positief is. Maar hoe werkt een woning zonder gas?

We gaan terug naar het begin, want waarom moeten we eigenlijk zonder aardgas leven? Ten eerste is aardgas niet duurzaam. Ten tweede is het niet veilig, omdat het verkrijgen ervan aardbevingen kan veroorzaken, zoals in Groningen. En ten derde lopen de gasprijzen enorm snel op. Het is daarom een goede ontwikkeling én een voordeel dat nieuwbouwhuizen steeds meer aardgasvrij zijn. Dat vorig jaar niet 100% van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij zijn opgeleverd, komt doordat er nog huizen worden gebouwd die een vergunning hebben gekregen voor 1 juli 2018.

Hoe werkt een huis zonder gas?

Om een woning zonder gas te laten functioneren, moet je drie energiezuinige alternatieven zoeken voor: koken, verwarming en warm tapwater.

1. Koken zonder gas

Een goed alternatief voor koken zonder aardgas, is koken op een inductiekookplaat. Naast dat het mooi is, is het ook veilig, onderhoudsvriendelijk en comfortabel. Bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van de lucht in huis niet wordt belast door verbranding van aardgas.

2. Verwarmen zonder gas

Tegenwoordig zie je in nieuwbouwhuizen vaak een systeem met vloer- of wandverwarming. Het water wat er doorheen stroomt, heeft een temperatuur van circa 40 ºC. De temperatuur kan zo laag zijn, omdat de verwarming over een groter oppervlakte verdeeld is (dus over vloer of wand). Een radiator is kleiner, waardoor een hogere temperatuur nodig is om dezelfde temperatuur in de kamer te houden. Een groot voordeel: je hebt geen radiatoren in huis. Dit scheelt ruimte en het oogt modern. Het nadeel is dat niet alle soorten vloeren mogelijk zijn in combinatie met vloerverwarming.

Je dient ook anders met de verwarming om te gaan. Het is namelijk beter om de verwarming altijd op hetzelfde niveau te houden. Ook als er overdag niemand thuis is. Dit betekent dat ook ’s nachts de temperatuur niet naar beneden hoeft. De woning zal altijd op een comfortabele temperatuur staan. Het werkt alleen niet om de verwarming ‘even snel’ hoger te zetten. Het duurt een paar uur voordat je het effect merkt.

Een leuk weetje: dankzij de goede isolatie van (huidige) zeer energiezuinige nieuwbouwhuizen, is de warmtevraag kleiner dan bij een huis met een minder goede isolatie en er is geen tocht.

3. Warm tapwater zonder gas

Om gebruik te maken van warm water, is er waarschijnlijk een boilervat aanwezig. Eventueel in combinatie met een warmtepomp. Soms is de boiler ook aangesloten op de zonnepanelen. De inhoud van de boiler is doorgaans ruim voldoende voor een gemiddeld gezin. Maar het kan even wennen zijn. Wanneer er lang en vaak wordt gedoucht, kan de boiler wel eens leeg raken. Dan duurt het een paar uur voor hij weer op temperatuur is. Tip: gebruik eventueel een waterbesparende douchekop of een doorstroombegrenzer.

Meer informatie

Wonen zonder aardgas
Zeer energiezuinig huis is comfortabel, maar ook wennen 
Wonen in een aardgasvrij en energiezuinig huis