Er is een noodzaak én er is een oplossing. Externe defibrillatoren dragen bij aan het hartveilig maken van onze woon- en werkomgeving. Ook vastgoedpartijen kunnen daar een belangrijke rol bij spelen. Zo laten diverse beleggers AED’s in en rond (nieuwbouw) wooncomplexen plaatsen of ze stellen een muur ter beschikking zodat bewoners en omwonenden zo’n apparaat kunnen laten aanbrengen. “Je ziet dat vastgoedeigenaren hartveiligheid steeds belangrijker gaan vinden.”
Iedere seconde telt bij een hartstilstand. Dat is bekend. AED’s kunnen levens redden of voorkomen dat mensen onnodig letsel oplopen als er sprake is van hartstilstand. Volgens Marcel Mattijssen van City AED Nederland kan de landelijk inzet van AED’s jaarlijks maar liefst 2500 levens redden. Het platform begon in 2016 als burgerinitiatief in Delft. De stichting werd omgezet in een vennootschap toen het landelijk wilde gaan werken en grotere projecten van de grond wilde tillen waar flinke investeringen voor nodig waren. In 2018 begon ook de vastgoedsector interesse te tonen in het plaatsen van AED’s door het platform. “We stellen externe defibrillatoren beschikbaar, beheren de apparaten en zorgen voor het onderhoud. Beleggers en andere partijen die bij ons aankloppen hebben er zelf geen omkijken naar.”
Voor bewoners en omwonenden
Vorig jaar deed vastgoedbelegger Vesteda vier AED’s cadeau aan de bewoners van nieuwbouwcomplex De Staatsmannen in Utrecht. Binnen een maand was het al raak op deze locatie en werd een AED ingezet, meldt Mattijssen. De AED’s komen vaak bij de ingang of andere plek op een (nieuwbouw-) wooncomplex zodat niet alleen de bewoners, maar ook omwonenden er gebruik van kunnen maken. Dus niet achter een dichte deur bij de entree. De externe defibrillator moet 24/7 voor iedereen bereikbaar zijn. “We bekijken met de opdrachtgever waar de apparaten het beste gehangen kunnen worden. We denken niet in afstanden, maar in tijd. Een afstand van 500 meter zegt niet zo veel. Er kan een sloot tussen zitten of een spoorlijn. We weten dat de overlevingskans het grootst is als iemand snel geholpen wordt en het hart snel weer het normale ritme krijgt. Zes minuten is echt het maximum.”
Bijdragen aan een landelijk sluitend AED-netwerk
Het platform heeft in Nederland ongeveer 700 AED’s geplaatst en dit aantal kan nog fors omhoog om Nederland nog hartveiliger te maken. De interesse van vastgoedbeleggers is dan ook een goede stimulans. Bouwinvest was de eerste belegger die bij het platform aanklopte met het doel een bijdrage te leveren aan een landelijk sluitend AED-netwerk. “Wij vinden een gezond leefomgeving voor onze huurders belangrijk”, zegt Michiel de Bruine, Director Dutch Residential Investments. “Door het plaatsen van AED’s creëren we een gevoel van veiligheid en zorgen we niet alleen voor hartveilige woningen voor onze huurders, maar ook voor hartveilige woonomgevingen voor de buurt.”
Bouwinvest heeft inmiddels bijna 300 geplaatst en wil hiermee doorgaan. Ook Reggeborgh Vastgoed is deelnemer van het AED-platform. Mattijssen: “Er zijn investeerders die het plaatsen van een AED als voorwaarde stellen als ze een project kopen voor de verhuur.”
Nog geen 60 cent per maand
Marcel Mattijssen vertelt dat de werkwijze van het platform is aangepast sinds de vastgoedsector interesse toont in het plaatsen van externe defibrillatoren. Zo hebben hij en zijn collega’s bouwtekeningen leren lezen en houden ze ook het programma van eisen voor nieuwbouw in de gaten als er een opdracht binnen komt voor het plaatsen van AED’s bij een nieuwbouwproject. “Dan gaan we in overleg waar een AED ingetekend kan worden.” De kosten van de aanschaf van een AED zijn te overzien, volgens Mattijssen. Hij rekent voor dat het om ongeveer 58 tot 59 cent per maand gaat per woning (bij een contract voor tien jaar) en dan zijn alle kosten inbegrepen: de plaatsing, het 24/7 beheer en ook het onderhoud, verzekering tegen diefstal en tegen vandalisme. Beleggers kunnen dat bijvoorbeeld verrekenen met de servicekosten.
Meerdere initiatieven
Ook zijn er vastgoedpartijen die de keuze maken om niet zelf te investeren in AED’s, maar wel een muur in een appartementencomplex beschikbaar stellen voor de plaatsing van zo’n apparaat. Vesteda: “Er zouden nog veel meer apparaten geplaatst moeten worden. We willen graag helpen.” Deze belegger steunt ook het initiatief BuurtAED’ s van de Hartstichting, waarbij bewoners en omwonenden zelf geld bijeenbrengen om een apparaat te kunnen laten plaatsen.
Tienjarig abonnement en nieuwe ontwikkelingen
Partijen die een abonnement afsluiten met City AED Nederland gaan meestal een contract aan voor tien jaar. Het platform zorgt niet alleen voor het plaatsen, onderhoud en beheer van de apparaten. Als er qua techniek nieuwe toepassingen mogelijk zijn, zorgt het platform voor vervanging van het ‘oude’ apparaat of de kast waar de externe defibrillator in hangt. Eind juni 2020 komt er een nieuw soort kastje op de markt. “De kastjes maken we intelligent zodat we op afstand de City AED 24/7 kunnen bewaken en bijvoorbeeld kunnen zien of de temperatuur in de kast niet te hoof of te laag is. We kunnen – mocht het nodig zijn – dan sneller reageren en daarom gaan we de oude kastjes vervangen. Dit is een mooi voorbeeld van wat wij te bieden hebben.”
Foto (gemaakt door Lizzy Koster): City AED bij nieuwbouwproject Cubes van Maarsen Groep
Meer informatie:
- Website City AED Nederland
- Brochure City AED Nederland voor vastgoedsector
- Informatie Hartstichting over Buurt AED
- Bouwinvest voorziet complete Nederlandse woningportefeuille van AED’s
- Ook Vesteda regelt hartveiligheid met City AED’s
- Vastgoed Journaal: Altera steunt missie vastgoedsector hartveilig
- Woningen Reggeborgh Vastgoed hartveilig met City AED’s