Hoe houd ik mijn huis koel in de zomer?

Huis koel houden tegen oververhitting

Een nieuwbouwhuis is uitstekend geïsoleerd en tochtvrij. Dat betekent dat warmte die eenmaal binnen is, niet snel weer naar buiten gaat. In de winter is dat een voordeel. Maar als in de zomer de zon flink naar binnen schijnt, kan het erg warm worden in huis. We spreken dan van oververhitting. Er zijn verschillende manieren om jouw huis in de zomer aangenaam koel te houden. Energiezuinige technieken zijn goede buitenzonwering, balansventilatie en warmte-koudeopslag.

Wanneer is sprake van oververhitting?

Als het in huis lange tijd te warm is, spreken we van oververhitting. Voor veel mensen is 24 graden een comfortgrens. Als de temperatuur voorbij die grens gaat kan dat een gezondheidsrisico vormen.

Wettelijke regels

Vanaf 1 juli 2020 gelden er wettelijke regels om de kans op oververhitting te beperken. De regels staan in het Bouwbesluit. In een nieuwbouwhuis kan je er dus op rekenen dat er maatregelen zijn getroffen om de kans op temperatuuroverschrijding te beperken. Dat wil niet zeggen dat het nooit te warm kan worden. Als zomerhitte heel lang aanhoudt kan het in huis toch erg warm worden. Maar de kans daarop is in ieder geval beperkt.

Het zonnetje in huis

Een goed geïsoleerd huis waar de zon prettig naar binnen schijnt, is aangenaam licht en warm. Maar op zomerse dagen kan de warmte teveel worden. Voor veel consumenten is een airco dan een voor de hand liggende oplossing. Echter is een airco vrij kostbaar in de aanschaf en bovendien niet erg duurzaam. Voor een modern, energiezuinig nieuwbouwhuis zijn er andere oplossingen.

Nachtventilatie

In de zomer kan nachtventilatie helpen om het huis koel te houden. Door ’s nachts de (dak)ramen open te zetten, verdwijnt overtollige warmte en komt er koelere lucht binnen. Zet het liefst zowel boven als beneden de ramen open zodat er een natuurlijke trek ontstaat. Overdag houd je de ramen zoveel mogelijk gesloten zodat de warme lucht niet naar binnen kan.

Buitenzonwering

Buitenzonwering voor de ramen, vooral aan de oostkant en de westkant van het huis, waar de zon diep naar binnen schijnt, voorkomt dat het binnen te warm wordt. Zorg wel dat de zon niet onder de zonwering door naar binnen kan schijnen. Een goed ontworpen huis heeft boven de ramen op het zuiden een diepe overstek. Dat is goed, want die zet de ramen in de zomer automatisch in de schaduw. Als dat niet voldoende is, kan je natuurlijk ook zelf zonwering ophangen. Er zijn ook glassoorten met zonwerende eigenschappen.

Als het een warme dag belooft te worden, laat je vóór de zon gaat schijnen, de zonwering al neer. En als het buiten warm is, moet je ramen en tuindeuren zoveel mogelijk gesloten houden.

Balansventilatie

Steeds meer (nieuwbouw-) huizen beschikken over balansventilatie. Balansventilatie helpt om een huis koel te houden. Balansventilatie is er in eerste instantie voor bedoeld om verse buitenlucht voor te verwarmen met de warmte van de lucht die uit het huis wordt afgezogen. In de zomer keert het systeem echter om. Dan wordt de warme buitenlucht eerst zoveel mogelijk afgekoeld met de naar verhouding koele lucht van binnen.

Bodemenergie en warmte-koudeopslag

Als jouw huis een systeem heeft met koeling via bodemenergie (warmte-koudeopslag), zit je goed. In de zomer wordt warmte aan jouw huis onttrokken en opgeslagen in de ondergrond. In de winter wordt die warmte weer benut. Dit is één van de grote comfortvoordelen van bodemenergie.

Apparaten in huis

Alle energie die je in huis gebruikt, wordt uiteindelijk omgezet in warmte. Met energiezuinige apparaten en lampen gebruik je minder energie en komt er dus ook minder warmte vrij. Laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze na gebruik uit of gebruik stand-by-killers.

Meer informatie: