Hoe maak je je zonnepanelen schoon?

zonnepanelen

De zonnepanelen van je huis kunnen vies worden door bijvoorbeeld vogelpoep, bladeren of ander vuil. Wanneer je zonnepanelen niet schoon zijn, wekken ze minder goed stroom op. Helaas is een flinke regenbui niet altijd de oplossing voor schone zonnepanelen. Hoe maak je ze dan wel schoon? In dit artikel leggen we het je uit.

Zo maak je je zonnepanelen schoon

Zorg dat je het zonnepanelensysteem uitschakelt, voordat je begint met schoonmaken. Nadat je alle bladeren hebt weggehaald, kun je de panelen boenen met een zachte borstel en ontkalkt of demiwater. Gebruik het liefste een biologisch schoonmaakmiddel. Gebruik absoluut geen schuurspons, hardnekkige schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger. Ga ook nooit op de panelen staan. Voor de zekerheid kun je ook kiezen voor professionele reiniging, zodat je zeker weet dat je geen krassen en/of fouten maakt.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Omdat het vaak regent in Nederland, is het niet nodig om heel vaak je panelen schoon te maken. Controleer een paar keer per jaar of er vuil zit op de panelen. Wanneer de panelen niet vies zijn, is het voldoende om één keer per vijf jaar de zonnepanelen goed schoon te maken. Je kunt dit het beste aan het begin van de lente doen, zodat je zeker weet dat de panelen goed werken in de zomer wanneer het aantal zonne-uren het hoogst is.

Meer informatie: