Hoeveel huur kan ik betalen?

hoeveel-huur-kan-ik-betalen

Wanneer je een huurhuis ziet dat aan jouw wensen voldoet, is de vraag of de huurprijs verantwoord is. Hoeveel huur kun je betalen? Om dit te bepalen, kijkt een verhuurder naar jouw inkomen, eigen vermogen, mogelijke schulden en verplichtingen.

Huur inkomenseisen

De meeste verhuurders stellen een inkomenseis aan hun huurders. Een inkomenseis is een bedrag aan vast inkomen, dat een verhuurder verlangt van de huurder. Dit geeft de verhuurder meer zekerheid. Het verschilt hoe hoog deze inkomenseis is. Vaak komt het neer op een aantal maal de huurprijs.

Verantwoorde huurprijs

Jouw verantwoorde huurprijs is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Is jouw inkomen te laag, maar heb je wel voldoende eigen vermogen? Dan telt de verhuurder gemiddeld 7% van dit eigen vermogen op bij je inkomen. Bij eventuele schulden of verplichtingen kan de verhuurder om extra zekerheid vragen. Denk bijvoorbeeld aan een waarborgsom. Maar het kan ook in mindering van het inkomen worden gebracht.

Hoeveel huur kun je betalen?

Om een inschatting te kunnen maken, heb je jouw volledige inkomsten nodig. Dit kun je berekenen door het bruto maandsalaris te vermenigvuldigen met 12. Het bruto maandsalaris vind je op de Inkomensverklaring van de Belastingdienst. Vervolgens tel je eventuele vaste inkomensbestanddelen hierbij op. Denk aan vakantiegeld, 13e maand, vaste winstuitkering of eindejaarsuitkering. Dit totaal bedrag deel je door 12. Het inkomen van de partner/medehuurder wordt op dezelfde wijze berekend en telt veelal voor 100% mee.

Op basis daarvan kun je een schatting maken van hoeveel huur je kunt betalen aan de hand van de onderstaande berekeningen:

Doelgroep Minimale inkomenseis
Gepensioneerden Ca. 3,00 x de maandhuur = bruto maandinkomen
Kandidaten voor woning < € 1000,– Ca. 4,00 x de maandhuur = bruto maandinkomen
Kandidaten voor woning > € 1000,– tot € 1250,– Ca. 3,75 x de maandhuur = bruto maandinkomen
Kandidaten voor woning > € 1250,- Ca. 3,50 x de maandhuur = bruto maandinkomen

Via het Nibud kan je vrijblijvend berekenen of de gevraagde huur bij je budget past, maar informeer altijd bij de verhuurder wat in jouw situatie mogelijk is.

Meer informatie: