Het hoofd koel houden

Liefde maakt blind. Dat geldt vaak ook voor een huis. Als u ‘verliefd’ bent op een ander huis, is het soms lastig om kritisch te blijven. Met uw eigen wensenlijstje en de WoningChecklist houdt u het hoofd koel.

Voldoet het huis aan uw woonwensen?

Heeft u in de oriëntatiefase uw woonwensen in beeld gebracht? Pak die wensen er dan nog eens bij om te controleren of u in uw enthousiasme geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Voldoet het huis aan uw belangrijkste wensen? Loop dan ook nog de aandachtspunten uit de WoningChecklist na.

WoningChecklist voorkomt teleurstellingen

De WoningChecklist is een instrument waarmee u, zakelijk en nuchter, het huis van uw voorkeur kunt controleren op zaken die uw woonplezier flink kunnen beïnvloeden. De lijst wordt vooral voor bestaande bouw gebruikt, maar een aantal aandachtspunten is ook op nieuwbouw van toepassing. Denk aan (mogelijke) geluidsoverlast door buren of bedrijven in de directe omgeving en of het huis geschikt is voor minder validen. Een ander belangrijk aandachtspunt dat zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw geldt, is in hoeverre het huis is aan te passen aan veranderende woonwensen. Met de WoningChecklist, die is ontwikkeld met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken, weet u wat u koopt. U voorkomt daarmee teleurstellingen.

Nieuwbouw: strenge eisen

De overige punten uit de checklist zijn vooral van toepassing op bestaande bouw. Het gaat daarbij om tocht en kou, vocht, inbraakgevoeligheid en energiekosten. Bij nieuwbouw mag u ervan uitgaan dat u zich hierover weinig zorgen hoeft te maken, omdat nieuwbouw op deze punten aan allerlei strenge eisen moet voldoen.

Meer informatie: