Krijg ik meer hypotheek voor een energiezuinig huis?

energiezuinig

Doordat je in een energiezuinig huis minder betaalt voor energie, hou je meer geld over voor andere uitgaven. Daarom kun je voor een energiezuinig huis een hogere hypotheek krijgen.

Inkomenstoets voor hypotheek

Bij het bepalen van wat je mag lenen voor de aankoop van jouw huis, doet de bank een inkomenstoets. Zij kijkt daarbij naar de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de hoogte van jouw inkomen. Maar er zijn ook andere factoren die bepalen hoeveel je bij een bepaald inkomen kunt lenen. De overheid stelt hier jaarlijks tabellen voor vast.

Meer lenen bij energiezuinig huis

Als het huis voldoende energiezuinig is, mag je meer lenen. Dit geldt voor een nieuwbouwhuis met het energielabel van tenminste A+++ afgegeven na 1 januari 2021. De bank mag dan een bepaald bedrag buiten de inkomenstoets houden. Dit wordt ook wel de vrijstelling genoemd. Hoeveel meer je kunt lenen, hangt af van hoe zuinig jouw huis precies is.

Is jouw nieuwbouwhuis bijna energieneutraal? Dan mag je maximaal €9.000 extra lenen. Heb je een energieneutraal huis, dan kun je tot maximaal €15.000 extra lenen. En bij een nul-op-de-meter of energieleverend huis mag je tot €25.000 extra lenen. Lees hier de uitleg over het de verschillen.

Voorwaarden voor vrijstelling

De overheid stelt ieder jaar opnieuw de hoogte van de vrijstelling en de exacte voorwaarden vast. Deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op BENG (de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen, de NOM (nul-op-de-meter) en de garantie die de leverancier geeft op de energieprestatie. Ook kom je pas voor een vrijstelling in aanmerking als jouw toetsinkomen minimaal €33.000 is.

Vraag je bank naar deze regeling

Banken zijn voorzichtig met geld uitlenen. Als ze je te veel lenen, lopen ze meer risico dat je jouw lening niet kunt aflossen. Daarom informeren zij je zelden uit zichzelf over de mogelijkheid om extra hypotheek te krijgen voor een energiezuinig huis. Je doet er dus goed aan er zelf actief bij je bank naar te vragen.

Meer informatie: