Moodboard maken voor nieuwbouw

moodboard nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis moet je naast veel praktische zaken, ook nadenken over hoe je het huis gaat inrichten. Dat klinkt misschien als een grote uitdaging, omdat je met een volledig leeg canvas werkt. Alle opties zijn dan mogelijk. Je wil je toekomstige nieuwbouwhuis voorzien van gezelligheid, warmte en sfeer. Dus waar begin je dan eigenlijk? Een moodboard helpt je om je ideeën te visualiseren!

Wat is een moodboard?

Een moodboard (letterlijke vertaling sfeer bord) vormt de leidraad voor je gehele interieurplan. Aan de hand van (sfeer)beelden, zet je jouw gedachten en gevoelens om in een zichtbare visie. Het is daarom een mooie, eerste stap bij het vormgeven van je interieur. Dit helpt overigens ook om focus aan te brengen en eventuele impulsaankopen te voorkomen.

Hoe maak je een moodboard?

Je kunt het op meerdere manieren maken. Je kunt een digitale of een papieren moodboard maken. Het voordeel van digitale moodboard, is dat je elke afbeelding makkelijk kan vinden en gebruiken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld PowerPoint of Pinterest gebruiken. Bij papieren moodboard zal je de afbeeldingen eerst moeten printen óf uit magazines knippen. Tegelijkertijd kun je wel gebruik maken van stoffen en andere materialen. Het hoeft namelijk niet alleen te bestaan uit plaatjes van interieurs en meubelen, maar kunnen ook een bepaalde persoonlijke sfeer uitstralen. Het belangrijkste is dat de afbeeldingen voor jou een sfeer oproepen (een mood), waar jij je prettig bij voelt. Durf hierbij keuzes te maken en probeer eens dingen uit op het moodboard. Dit is de tijd om te experimenteren. Wanneer je toch een andere weg in wil gaan, begin je gewoon opnieuw.

Persoonlijk moodboard

Moodboard maken met persoonlijkheid

Je kunt bijvoorbeeld foto’s gebruiken in jouw moodboard die je zelf hebt gemaakt. Dat is vaak veel persoonlijker. Een vakantiefoto die voor jou een fijne sfeer oproept, kan daarom heel goed passen. Of misschien is er wel een behang of schilderij waar je verliefd op bent geworden en vormt dit de leidraad van je interieurplan. Een goed moodboard bestaat uit afbeeldingen die voor jou de gewenste sfeer oproepen en elkaar versterken.

materialen moodboard

Kleuren- en materialenplan

Als je een moodboard hebt dat bij je past, dan kun je dit verder gaan uitwerken. Je kunt een kleurplan maken en materiaalvoorbeelden zoeken die hierbij passen. Je kunt hiervoor naar de bouwmarkt voor verf staaltjes of vraag stofstaaltjes aan van de meubels(stoffen) die je op het oog hebt. Op basis daarvan kun je goed aan de slag met een meubelplan. En vergeet je moodboard niet mee te nemen als je op zoek gaat naar nieuwe meubelen, vloer(bedekking), gordijnen, behang en verf, maar ook accessoires. Zo blijf je gefocust en voorkom je impulsaankopen.

Online academie interieurplan maken

Vind je het lastig om een moodboard te maken of ben je benieuwd hoe je een moodboard uitwerkt tot een volledig interieur plan? Marije Duijn is interieurontwerper en heeft naast het schrijven van haar boek (Het Nieuwbouw Handboek) ook een online academie opgericht, waarbij je leert hoe je een interieurplan voor jezelf kan maken. Via online video’s, een inspirerend e-book met opdrachten, toegang tot een online community en elke maand live Q&A’s, leer je hier alles over hoe je een interieurplan maakt.

Meer informatie