Tiny houses: goedkoop, klein en nauwelijks milieubelastend

Ze zijn lekker goedkoop, nemen weinig ruimte in en zijn nauwelijks milieubelastend: tiny houses, kleine huisjes. De laatste tijd duiken ze in allerlei tijdschriften op. Wonen in zo’n huisje is echt een leefstijl. Zo’n klein huisje kan een groot gevoel van vrijheid geven, helemaal als u uw eigen elektriciteit opwekt en regenwater opvangt voor huishoudelijk gebruik.

Tiny houses: gevoel van vrijheid

Tiny houses zijn meestal niet veel groter dan 25 vierkante meter, maar wel met alles erop en eraan. Als u in zo’n klein huisje woont, houdt u geld over voor andere leuke dingen. De huisjes zelf zijn immers goedkoop, en bovendien heeft u weinig ruimte voor spullen. Die hoeft u dus niet aan te schaffen!

Gemakkelijk te verplaatsen

Het aardige van die kleine huisjes is ook dat ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Ideaal om terreinen die nu nog braak liggen tijdelijk voor wonen te benutten. Na een aantal jaren, op het moment dat het terrein een definitieve bestemming krijgt en bebouwd kan gaan worden, kunnen de huisjes gewoon naar een andere plek.

Uiterst hip

De vraag is natuurlijk wel hoeveel mensen genoeg hebben aan 25 vierkante meter, zeg maar een royale pipowagen? Dat is vermoedelijk een heel kleine groep. Iets meer ruimte geeft dan toch wat meer comfort. En dus komt u al gauw op iets grotere huisjes, zoals de moderne verplaatsbare woningen van het type ‘ONE’ van bouwer Heijmans. Onlangs werden daarvan de eerste tien (van een serie van dertig) in Weert geplaatst, in opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg. In een ‘ONE’ woont u echt in een uiterst hip huisje!

Meer informatie:

  • De gemeente Almere heeft een ontwerpwedstrijd voor tiny houses georganiseerd. Vanaf 1 juni (2016) zijn de ontwerpen te zien op de BouwEXPO Tiny Housing 2016-2017.
  • Heijmans geeft op zijn website een impressie van het project in Weert, met verplaatsbare woningen van het type ‘ONE’.
  • Op de website van Tiny House Nederland leest u meer over tiny houses.