Zo verloopt het inschrijfproces

inschrijfproces nieuwbouw

Heb je jouw nieuwbouwhuis gevonden? En heb je je goed verdiept in het nieuwbouwproject? Dan is het belangrijk om je interesse kenbaar te maken aan de verkopende organisatie en je vervolgens in te schrijven voor het nieuwbouwhuis. Maar hoe verloopt zo’n inschrijfproces?

Interesse tonen een nieuwbouwproject

Wanneer je een nieuwbouwproject tegenkomt dat binnen jouw wensen valt, kun je je inschrijven als geïnteresseerde. Je laat dan jouw gegevens achter, waarbij je soms al je voorkeur voor een type woning kunt aangeven. Je ontvangt dan vaak een nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen van het project. Bijvoorbeeld over de start van de verkoop. De makelaar of ontwikkelaar kan zo ook contact met je opnemen.

Inschrijven voor een bouwnummer

Als jouw belangstelling concreet wordt, kun je je inschrijven voor specifieke bouwnummers. Vaak zit er een limiet op de hoeveelheid bouwnummers waar je je voor kunt inschrijven. Het is in deze fase ook gebruikelijk om een bewijsstuk aan te leveren waaruit blijkt dat je de financiële mogelijkheden hebt om het nieuwbouwhuis te kopen of te huren. Wanneer je bent ingeloot of als je de woning toegewezen hebt gekregen, kun je een optie nemen op het nieuwbouwhuis. Daarmee heb je het eerste recht van koop of huur.

Stel je vragen tijdens het optiegesprek

Mocht je na de toewijzing of na het inloten nog vragen hebben over het nieuwbouwhuis, dan heb je soms de keus voor een optiegesprek. Hier bespreek je samen met de verkopend makelaar over bijvoorbeeld de mogelijkheden voor meer- en minderwerk of hoe de woning opgeleverd kan worden. Na het optiegesprek maak je de keuze of je het huis wil kopen of huren. Het optiegesprek is niet verplicht. Je kunt ook zonder het gesprek akkoord gaan met het kopen of huren van het huis.

Verzilveren van nieuwbouwhuisoptie

Zijn jullie eruit en besluiten jullie de optie te verzilveren? Gefeliciteerd! In de volgende stap zal de makelaar beginnen met het maken van de voorlopige koop- of huurovereenkomst.

Reservelijst van een nieuwbouwhuis

Wanneer je bent uitgeloot of je hebt geen huis toegewezen gekregen, kun je nog kans maken op een nieuwbouwhuis. Vaak zijn er reservelijsten aanwezig. Wanneer iemand afziet van de optie, krijgt de tweede geïnteresseerde de mogelijkheid tot koop of huur.

Meer informatie