Behangklaar of toch liever sausklaar

U heeft de sleutel van uw nieuwbouwhuis gekregen en wil snel aan de slag. U heeft vooraf al de keuze gemaakt voor de vloer en de muren: zowel de kleur als de materialen. Uw nieuwbouwhuis wordt behangklaar opgeleverd zoals meestal het geval is bij nieuwbouwhuizen. Wat betekent dat precies? En is het niet slim om de wanden van uw nieuwbouwhuis alsnog sausklaar te laten maken, want dan is uw wand immers mooi egaal. Tips voor de snelste stappen naar een egale muur in uw nieuwbouwhuis.

Het is overigens geen ingewikkelde klus om een muur die al behangklaar is vervolgens sausklaar te maken. Behangklaar stucwerk heeft dan een extra gipslaag nodig om eventuele oneffenheden weg te werken. Het gaat dan om een dunne laag en de kosten om dit aan te laten brengen zijn niet hoog. Het resultaat is een mooie gladde muur.

Glasvezelbehang

Een andere oplossing kan zijn om Renovlies behang aan te brengen. Dit is dik glasvezelbehang dat er voor zorgt dat eventuele scheurtjes niet zichtbaar worden zodra dit aan de orde is. In een nieuwbouwhuis zijn scheurtjes in de muur geen raar verschijnsel. De muur moet immers nog drogen na de oplevering. Dit betekent dat de verschillende materialen in uw nieuwbouwwoning nog in beweging zijn en dat er dus scheurvorming kan optreden. Dit kan tot een jaar duren. Ook al is de kans daarop wel steeds minder groot. Kiest u er voor om Renovlies behang aan te brengen dan is de kans op zichtbare scheuren minimaal. Het mooie is ook dat u over Renovlies behang direct kunt schilderen. Mocht u daar voor kiezen.

Voorbeeld van behangklare afwerking van de wanden, spuitwerk plafond moet bij dit voorbeeld nog aangebracht worden

Spachtelputz

Er is nog een andere mogelijkheid om de muren in uw nieuwbouwhuis die behangklaar zijn – maar niet echt sausklaar – toch gereed te maken om een mooie kleur/verflaag aan te brengen. U kunt de muren ook laten spuiten in de gewenste kleur door te kiezen voor een afwerking met spachtelputz. Dit is weliswaar minder egaal dan wanneer u er voor kiest om de muur te voorzien van een extra gipslaag of glasvezelbehang, maar het is een mogelijke optie.

Ventilatie

Het is overigens belangrijk om uw nieuwbouwhuis goed te laten ventileren zodra de woning gereed is en u de sleutel overhandigd heeft gekregen. U wilt er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk gaan wonen. Maar het is belangrijk om even te wachten en te zorgen dat het bouwvocht er voor een groot deel uit is. Als u uw nieuwbouwhuis geleidelijk opwarmt – van 17 graden en dan stapsgewijs omhoog naar 20 graden – heeft u minder kans op krimpscheuren aan wanden en op andere plekken. Daarnaast is het belangrijk om uw nieuwbouwhuis goed te ventileren. Een goede luchtcirculatie helpt bij het drogen van de muren (en de plafonds en vloeren). Zo kunt u sneller aan de slag met het aanbrengen van kleur (aan de muren) in uw nieuwbouwhuis.

Meer informatie: