Behangklaar of toch liever sausklaar

Behangklaar

Na de oplevering heb je eindelijk de sleutels in handen. Zoals bij de meeste nieuwbouwhuizen, is waarschijnlijk ook jouw nieuwbouwhuis behangklaar. Wat betekent dit precies? En wat is het verschil met sausklaar? Lees snel verder.

Eerst bouwvocht verwijderen

Voordat je aan de slag gaat, moet je goed nadenken over de wandafwerking. Wist je namelijk dat een nieuwbouwhuis tot 4000 liter vocht bevat? Daarom moet eerst het bouwvocht uit het huis. Lees hier hoe je dit het beste kunt aanpakken. Scheuren wil je uiteraard zoveel mogelijk voorkomen.

Behangklare oplevering

Bij een behangklare oplevering, is de wand klaar om met dikker behang te behangen (zoals glasvezelbehang) of om af te werken met pleisterwerk. Oneffenheden zijn hierbij toegestaan. Bij oneffenheden moet je denken aan bultjes en ruwe plekken op de muur. Om die reden is het niet geschikt om hier direct overheen te schilderen of om standaard behang te plaatsen. Daarvoor dien je de wanden sausklaar te maken.

behangklaar-vs-sausklaar
Links de wanden sausklaar en rechts de wanden behangklaar

Sausklare wanden

Bij sausklare wanden, krijgt de behangklare wand een dunne gipslaag om de oneffenheden weg te werken. Het sausklaar maken van de wanden wordt soms als meerwerk aangeboden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit na de oplevering te regelen. Het resultaat is een mooie, gladde muur. Ideaal voor spuitwerk, handmatig te verven of om te behangen.

Meer informatie: