‘De charme van de jaren 30, het comfort van nu’

Sietske en Patrick van der Torre

Een riante tweekapper in de geliefde jaren dertig stijl. Sietske en Patrick van der Torre uit Utrecht hebben er een gekocht in Bilthoven, in nieuwbouwproject Le Grand. Ze verlaten de stad bewust; ze willen hun dochtertjes Lieke (2) en Froukje (drie maanden) in een dorpse omgeving laten opgroeien. Dat ze naar een nieuwbouwhuis zouden gaan, lag van tevoren minder vast. Maar nu ze hebben getekend, willen ze niets anders meer.

“Met nieuwbouw koop je tegenwoordig echt kwaliteit”, zegt Sietske. “De materialen, de afwerking, maar ook de hoge deuren en plafonds, en de brede trap. We wonen straks in een huis met de charme van de jaren dertig, maar het comfort van nu. Ook belangrijk: je hebt er de eerste jaren nauwelijks of geen onderhoud aan.”

Geen ‘lijken in de kast’

De twee hebben in de omgeving van Utrecht ook naar bestaande bouw gekeken. Maar de verhalen van vrienden over ‘eindeloze verbouwingsprojecten’ en ‘lijken in de kast’, weerhielden hen ervan. “Bij bestaande bouw zit je min of meer vast aan de indeling”, aldus Patrick. “Daarnaast haal je niet zo snel de keuken en de badkamer eruit, als die nog goed zijn. Ook al zou je zelf iets anders hebben gekozen. Bij nieuwbouw kies je de keuken en badkamer die jij mooi vindt. Dat is toch een andere beleving.”

Vanaf ‘nul’ opbouwen

Een ander voordeel van nieuwbouw is de keuzevrijheid. “Met al die opties kun je er echt jouw huis van maken. Je kunt het vanaf ‘nul’ opbouwen”, vervolgt Patrick. Een binnenhuisarchitect hielp hen daarbij. “Dat was bij de prijs inbegrepen”, vertelt Sietske. “Die man wees ons op dingen waarvan wij dachten dat ze niet mogelijk waren. Zo hebben we enkele muren van de woonkamer verplaatst, komt de keuken op een andere plek en krijgen we een open haard en een extra garderobekast.”

Geen zorgen over verkoop huidige huis

Als alles meezit, is hun nieuwe huis vóór de bouwvak van 2015 klaar. Over de verkoop van hun huidige woning, in de Utrechtse wijk Oog in Al, maken ze zich geen zorgen. “Het staat nog niet eens te koop”, zegt Patrick. “De woningmarkt trekt aan, de rente is laag en de prijzen zijn aantrekkelijk. Bovendien: deze wijk is behoorlijk in trek; de verkoop van vergelijkbare woningen gaat vrij snel. Dus dat komt goed.”

Meer verhalen?