‘Dit huis is een droom voor mij’

Dung Vu

Ze wonen op vijf minuten loopafstand van hun nieuwe huis. Dung Vu en haar twee jonge dochters verhuizen volgend jaar naar hun nieuwbouwhuis in Bangert en Oosterpolder aan de rand van Hoorn. Tussen dorp en stad, de plek waar ze zich prettig voelen. “Het is Hoorn, maar niet meteen te druk.”

Dung Vu (41) had nooit verwacht dat het haar zou lukken om een huis te kopen. De wens was er wel. Zeker als het een nieuwbouwhuis zou zijn. Ze greep de kans dan ook met beide handen aan toen ze hoorde dat de gemeente Hoorn in nieuwbouwproject Molenweid drie van de 19 woningen wilde toewijzen aan mensen met een laag inkomen. Ze noemt het een buitenkans dat ze dankzij deze mooie regeling dit huis kon kopen en een starterslening kreeg. Dat ze het huis niet binnen tien jaar mag verkopen voor een hoger bedrag dan dat zij ervoor betaald heeft, vind ze begrijpelijk. Er geldt een anti-speculatiebeding voor deze ‘extra goedkope’ woningen. En waarom zou ze al over weggaan nadenken? “Het is een droom voor mij dit huis.”

Bewust keuze voor nieuwbouw

Op goed geluk schreef Dung Vu zich in voor de rijtjeswoning in Molenweid. Ze vond het ontwerp van de nieuwbouwhuizen prachtig. In haar woorden: modern maar niet te. Wat haar ook aansprak is dat ze straks een parkeerplek voor de deur heeft. Dat het huis mooie grote ramen heeft en hoge plafonds. Ze houdt van nieuw, zodat ze het kan inrichten zoals ze zelf wil.

Het project met in het midden boven de toekomstige woning van Dung Vu en haar twee kinderen

Woonwensen

Dung Vu koos ervoor om een extra wand te laten plaatsen zodat beide dochters – vijf en tien jaar oud – een eigen slaapkamer hebben. Een andere wens was om naar de tuin dubbele schuifdeuren te laten plaatsen. Ze koos voor het plaatsen van een voorraadkastje. Verder nog wat andere praktische dingen zoals een keuken, een vloer, tegels voor de badkamer en op zolder een raam en een radiator mocht ze over een tijdje hier een echte kamer van willen maken. Ook een ligbad staat op het wensenlijstje. Iets wat ze aan haar twee dochters beloofde. Maar dat is voor later. Het budget liet het niet toe om daar nu al voor te kiezen. “Het bad is prioriteit zodra we daar wonen.”

De moeder van twee heeft ervaren wat er allemaal bij komt kijken als je een nieuwbouwhuis koopt. Ze vindt het geweldig dat de makelaar wilde meedenken en dingen voor haar wilde uitzoeken. Zodoende had ze niet het gevoel dat ze er alleen voor stond. Dat Makelaar Zeeman voorstelde om ook de kinderen mee te nemen toen ze het contract kwam tekenen, gaf haar een warm gevoel. Vooral toen de makelaar voorstelde dat de twee dochters ook hun naam onder het contract mochten zetten. “Het is immers ook hun huis. Ze zijn ook eigenaar”, werd gezegd. “Dat was een mooi moment.”

De eerste paal

De bouw van de 19 nieuwbouwwoningen in Bangert en Oosterpolder is gestart. Helaas was het vanwege de restricties die gelden vanwege corona niet mogelijk voor Dung Vu en haar nieuwe buren om op de locatie aanwezig te zijn toen de eerste paal werd geslagen. Iets wat normaliter een feestelijk moment is voor kopers. “Maar we hebben een buurtapp en houden elkaar op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn.” In april of mei 2021 zijn deze woningen klaar. Tenminste, dat is de planning. Het is nog even afwachten of er geen vertraging optreedt vanwege de extra maatregelen die bouwers moeten nemen op de bouwplaats om te voorkomen dat werknemers het coronavirus oppakken. “We kijken heel erg uit naar het moment dat het huis klaar is.”

Meer informatie: