Via studentenhuisvester DUWO vond ze haar nieuwbouwstudentenwoning in Leiden Lammenschans. De Duitse studente Carla Schneider koos bewust voor nieuwbouw. Ze houdt van netjes en opgeruimd. Voor haar geen kamer in een oud studentenhuis met een rommelige keuken die ze moet delen met andere studenten. In Campus Yours deelt ze alleen het washok en (uiteraard) de lift. “Dit is de komende drie jaar mijn thuis.”
Het hoekappartement op de zesde verdieping is 27 vierkante meter groot. Carla Schneider (18) beschikt over een eigen keukentje, badkamer én een balkon. Boven haar bed, bij het hoofdeinde, zit een apparaat dat de warmte en de ventilatie regelt in haar onderkomen. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en beschikt over moderne en milieuzuinige apparatuur. In het complex wordt voor de verwarming en energieopwekking gebruik gemaakt van een combinatie van een warmtepompboiler, een warmte-terug-win (WTW) ventilatiesysteem en zonnepanelen. “Het systeem werkt prima en zorgt in de zomer ook voor koele lucht.”
Zuinig met water
De inhoud van de boiler is zo ingesteld dat de studenten leren om zuinig om te springen met water. De studenten delen de inhoud van de boiler met de buurman of buurvrouw. Als Carla er voor kiest om lang onder de douche te staan is het warme water op en kan haar buurman geen warme douche nemen. “Het is goed om geen water te verspillen en rekening met elkaar te houden. Ik douche altijd heel snel.”
Koos voor Leiden
Afgelopen augustus nam ze haar intrek in deze studentenwoning. Samen met haar familie was ze vanuit hun woonplaats Duisburg naar Leiden gekomen. Ze wilde internationale betrekkingen gaan studeren. Carla koos voor Leiden omdat ze een Engelstalige opleiding wilde volgen. De opleiding in Leiden staat ook goed aangeschreven en ze had geluk dat ze snel een kamer vond. De appartementen in Yours (fase twee) waren net klaar en als internationale student kwam Carla hoog op de wachtlijst.
Yours 2 en 3
Op de campus zijn de bouwwerkzaamheden nog in volle gang. Na fase 1 en 2 volgt nog een derde fase. Er komen in totaal 1785 huurwoningen op de campus, bedoeld voor starters en studenten.
Andere studenten in het complex
De internationale en Nederlandse studenten in het zes verdiepingen tellende complex waar Carla woont maken per woonlaag deel uit van een app-groep om informatie uit te wisselen en afspraken met elkaar te maken. Om samen te eten bijvoorbeeld. Dat gebeurt nog niet zo vaak, maar Carla heeft inmiddels vriendschap gesloten met een Spaanse studente die er ook woont en dezelfde studie volgt.
Locatie
Voor haar opleiding moet ze met regelmaat naar Den Haag waar de Leidse Universiteit een dependance heeft. Ze gaat dan op de fiets naar NS-station Lammenschans zo’n vijf minuten verderop. Diverse studenten van haar opleiding wonen in Den Haag, maar Carla geeft de voorkeur aan haar rustige onderkomen in Leiden. “Het is een modern gebouw, alles werkt en het is ook betaalbaar.”
Veilig
Om het complex te betreden maken de bewoners gebruik van een persoonlijk chipkaartje en dit systeem is ook nodig om de eigen verdieping binnen te komen. Carla vindt het een veilig idee dat niet iedereen het gebouw of de verschillende verdiepingen kan betreden. Net als het fietsenhok en de wasserette, die zijn ook alleen toegankelijk met de chipkaart. Voor haar kamer heeft ze een gewone sleutel tot haar beschikking.
Uitzicht
Als ze thuis is, zit ze graag aan haar tafeltje bij het raam. Vanaf die plek kan ze in de verte de gebouwen in het centrum van Leiden zien. Het is ook een heerlijke plek om te studeren. Het is er rustig. Zelfs de bouwgeluiden elders op het terrein zijn amper hoorbaar vanwege de goede isolatie.
Foto: Niek Hage / NOSUCH