Warmte uit douchewater? (Douche-wtw)

douche-wtw

Je vindt het tegenwoordig vaak terug als meerwerkoptie voor nieuwbouwhuizen: een douche-wtw. De afkorting wtw staat voor warmteterugwinning. Bij een douche-wtw wordt de warmte uit het wegstromende douchewater gebruikt voor het opwarmen van het koude douchewater. Hierdoor bereikt het water sneller, en met minder energie, de gewenste temperatuur. De warmtewisselaar zorgt voor deze warmteterugwinning (wtw), oftewel voor hergebruik van de warmte. Dit maakt de klimaatimpact van douchen een stuk kleiner.

Waarom een douche-wtw?

Warmteterugwinning uit douchewater spaart energie die anders via het doucheputje wegloopt. De energie wordt gebruikt om leidingwater voor te verwarmen. Daarmee gebruik je de warmte dus telkens opnieuw. Wanneer je bijvoorbeeld negen minuten doucht, kun je meer dan 50% van de energie besparen voor het opwarmen van het douchewater.

Douche-wtw in nieuwbouw

Bij nieuwbouw is een douche-wtw al snel een rendabele investering. De meerkosten (in de v.o.n.-prijs) zijn niet hoger dan 1.400 euro. Het gebeurt vaak dat bewoners zelf na oplevering de badkamer laten aanleggen en dat ze dan de mogelijkheid van warmteterugwinning (wtw) op het douchewater vergeten. Dat is zonde, want dit is een goede energiebesparende maatregel als je met meer mensen in het huis woont.

Uitleg douche-wtw

Hoe werkt een douche-wtw?

Er zijn twee opties voor douche-wtw: een douchepijp-wtw of een douchegoot-wtw.

• Douchepijp-wtw

Je kunt voor deze optie kiezen als de badkamer op en verdieping ligt, omdat douchepijp-wtw alleen past als er onder het afvoerpunt voldoende verticale ruimte is. In plaats van de gewone afvoerbuis, komt er een verticale dubbelwandige buis onder de vloer van de douche. Die zorgt ervoor dat het warme douchewater wordt afgevoerd, maar deze buis zorgt ook voor de aanvoer van het koude, schone douchewater. Uiteraard zonder dat de twee waterstromen met elkaar mengen. Dit is de goedkoopste optie, waarbij je kunt rekenen op €600 aan kosten.

• Douchegoot-wtw

Bij een douche op de begane grond is die ruimte er vaak niet. Dan is een douchebak-wtw (met een speciale douchebak) of een douchegoot-wtw (bij een inloopdouche) mogelijk. De warmtewisselaar zit dan ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer. Deze optie is mogelijk prijziger. Je moet rekenen op kosten tussen de €500 en €1.400.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij een douche-wtw:

• Bij een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig om te zorgen voor een constante temperatuur van het douchewater.
• Bij een bad (dat je niet gebruikt om te douchen) heeft een douche-wtw geen zin, omdat de aanvoer en afvoer van warmte tegelijkertijd moet plaatsvinden.
• Je kan een douche-wtw kiezen als meerwerkoptie bij nieuwbouw. Je ziet er niets van en er is geen technisch onderhoud nodig.

Meer informatie:

• MilieuCentraal geeft meer informatie over de douche-wtw.