Ze hebben meer ruimte dus een groter huis nodig, maar wilden niet weg uit de wijk waar ze in 2008 een nieuwbouwhuis kochten. Daniel, Cherise en hun vier jonge kinderen verhuizen binnenkort naar Villa Lotta aan de buitenrand van Diemen. Hun nieuwe huis staat nog geen 200 meter van hun huidige woning. “Er was nog één nieuwbouwprojectje dat hier gebouwd kon worden”, vertelt Daniel over het project Villa Lotta met vijftien zeer energiezuinige koopwoningen. “De buurt, de kwaliteit van het huis en het feit dat het nieuwbouw is, maakte ons enorm enthousiast.”
Daniel en Cherise werden in eerste instantie uitgeloot. Ze bleven in contact met de nieuwbouwmakelaar en hoorden enige tijd later dat de woning alsnog aan hen was toegewezen door de notaris nadat een andere potentiële koper was afgehaakt. Zo lukte het ze om toch hun favoriete woning te kopen. Door de late toewijzing was de termijn om te beslissen over het meer- en minderwerk in de nieuwbouwwoning vrij kort. Dat leek even lastig, maar ook dit leverde uiteindelijk geen problemen op. “Het enige wat we wilden maar niet te regelen – zo bleek – was een afzuiging in de keuken met een afvoer door de gevel. Dat we later dan de anderen in het project stapten, was niet de reden. Het heeft puur te maken met het feit dat de woning zeer energiezuinig is met een EPC van nul, wat wil zeggen dat het huis energieneutraal is. Een afzuigsysteem door de gevel zou dat verstoren.”
Warmtepomp dus aardgasvrij
Ze wonen al aardgasvrij en hebben al een bodemwarmtepomp. Maar in de nieuwe woning hebben ze de beschikking over een eigen bron voor de bodemwarmtepomp in plaats van dat ze die delen met de buren. Dit maakt het systeem nog stabieler, denkt Daniel. Al is hij ook nu al te spreken over het gebruik van de warmtepomp in combinatie met het systeem van lage temperatuur vloerverwarming. “De temperatuur in huis is heel constant. In de zomer zorgt het systeem voor koeling en in de winter voor warmte. Er is sprake van weinig temperatuurschommelingen.”
Twee boilers
Met het groeien van het gezin neemt ook de behoefte aan meer water toe. Daarom is Daniel blij dat ze in de nieuwe woning de beschikking hebben over twee boilers in plaats van één. Met een boiler op gas speelt dit niet, dan is er altijd voldoende warm water voorhanden. Maar ja, dat is dan weer niet energiezuinig. Een tweede boiler is een mooie oplossing voor hun zeer energiezuinige woning.
Een stuk groter
Ze verruilen de huidige rijwoning voor een twee-onder-een-kap. Het nieuwe huis is 180 vierkante meter groot en daarmee 45 vierkante meter groter dan de huidige woning. Het gezin beschikt straks over vijf slaapkamers tegen vier nu en er komt ook een extra badkamer bij. Plus ze hebben straks de beschikking over een grotere tuin en maar aan één kant buren. Volgens de omschrijving van de projectontwikkelaar is Villa Lotta een bijzonder stukje Plantage de Sniep. Het lijkt bijna een soort eilandje, omgeven door water en bruggetjes. Daniel: “Het is opgezet als een uniek wijkje met veel groen, maar het centrum van Amsterdam ligt op fietsafstand. Dat maakt het stedelijk, maar ook rustig.”
Geen bouwvertraging ondanks corona
De woningen zijn bijna gereed en er was totaal geen sprake van vertraging tijdens de bouw ondanks de coronamaatregelen. De oplevering is zelfs sneller dan verwacht, vertelt Daniel. Ze mochten tijdens de bouw op afspraak af en toe hun nieuwbouwhuis bezoeken. In de periode dat de coronamaatregelen op zijn strengst waren, mochten ze met maximaal twee personen naar binnen en niet langer dan een half uur. “Nu de maatregelen weer versoepeld zijn mogen we met het hele gezin naar binnen.”