Wanneer zet ik mijn huidige huis te koop?

De papieren zijn getekend voor de aanschaf van uw nieuwbouwhuis. Maar wat is vervolgens een goed moment om uw huidige woning te koop te zetten? Wachten tot een paar maanden voor de oplevering van de nieuwe woning of liever snel handelen en kiezen voor zekerheid. Maar dat betekent vaak wel een keer extra verhuizen. Waar moet u allemaal rekening mee houden? Ervaringsdeskundigen en kenners van de woningmarkt aan het woord.

Joost en Nelly hebben een nieuwbouwwoning in de wijk Helsdingen in Vianen gekocht en hun huidige woning in Houten verkocht. De tijd die ze moeten overbruggen brengen ze door op een vakantieadres in Portugal en een camping in Nederland. Ze peinsden er niet over om hun woning in Houten langer aan te houden. Ze kozen voor zekerheid. De woning in Houten was binnen tien dagen verkocht. Zelfs in de huidige markt durfden ze het niet om langer te wachten met het in de verkoop doen van hun ‘oude’ huis. “We hebben eerder een keer negen maanden met twee huizen gezeten.”

Oudere generatie kiest vaker voor eerst verkopen

Volgens nieuwbouwmakelaar Dagmar Bolwijn van Thuis Makelaars uit Groningen kiest de oudere generatie sneller voor het meteen in de verkoop zetten van hun huidige woning dan de jongere generatie. “Jonge mensen zeggen wat vaker we blijven hier nog even wonen en we zien wel. Oudere mensen willen vaak liever eerst hun huidige woning kwijt. Dat is ook begrijpelijk. Oudere mensen hebben vaak een iets duurder huis en dat verkoopt gemiddeld genomen minder snel dan een goedkope woning.” Nienke Schuitman van De Keizer Makelaars in Nieuwegein tekent hier bij aan dat de keuze om snel te verkopen ook erg afhankelijk is van de situatie. Als de bestaande woning al (grotendeels) is afgelost, ervaren mensen die een nieuwbouwhuis kopen het als een minder groot risico en zijn ze eerder bereid te wachten met de verkoop tot de nieuwe woning klaar is. Ook als ze al wat ouder zijn. “Zeker in een regio zoals Utrecht waar huizen snel worden verkocht. Soms al binnen een week.”

Keuze verkoopmoment hangt af van veel factoren

Er is niet zo iets als één beste moment om de huidige woning te koop te zetten. Wat meespeelt, is uiteraard het sentiment in de markt. Dat is positief op dit moment. De crisis is voorbij en huizen werden in het laatste kwartaal van 2016 gemiddeld in 78 dagen verkocht. Volgens cijfers van de makelaarsvereniging NVM is de verkooptijd van woningen in een jaar tijd met ruim 24 procent omlaag gegaan. Uiteraard is er een verschil per regio en verschilt het ook of uw woning in de stad staat of juist er buiten. Heeft uw huidige woning buitenruimte, dus bijvoorbeeld balkon of tuin. Er zijn allerlei factoren die de verkoopbaarheid vergroten of juist niet.

Optieperiode mooi moment om keuzes op een rijtje te zetten

Volgens Dagmar Bolwijn kunnen potentiële kopers van een nieuwbouwhuis de periode dat ze een optie hebben op hun droomwoning gebruiken om te bepalen wat een goed verkoopmoment zou kunnen zijn voor de huidige woning. Dus nog voordat het koopcontract wordt getekend. Zo’n optieperiode duurt vaak twee tot drie weken. Soms slechts een week. Het is handig om in die periode met minimaal twee makelaars te kijken wat de huidige woning mogelijkerwijs gaat opbrengen en hoeveel tijd de verkoop zou kunnen vergen. “Dan heeft u een reëel beeld.”

Profiteren van verdere stijging huizenprijzen

Gemiddeld genomen verkopen huizen snel en stijgen de prijzen. Zo lang de woningmarkt in de lift zit, kan het een overweging zijn om de verkoop van de huidige woning vooruit te schuiven. “Waarom zou je snel verkopen terwijl de prijzen nog altijd stijgen”, zegt nieuwbouwmakelaar Göran Boon van TW3 in Rotterdam. “Het kan een overweging zijn om nog een jaar te wachten. Zeker als de nieuwbouwwoning pas over anderhalf jaar klaar is.” Hij voegt echter wel toe dat het uiteraard niet zeker is hoe de markt zich gaat ontwikkelen. “Als het voor veel stress zorgt, dan is het beter om uw huis snel te verkopen. Nadeel is dan wel weer dat u er rekening mee moet houden dat u tussentijds moet huren en dus twee keer moet verhuizen.”

Tussentijds huren kan lastig zijn

Verkoopt u uw huidige woning en gaat u tussentijds iets huren tot uw nieuwbouwwoning klaar is, dan is het belangrijk om rekening te houden met de minimale huurtermijn. Vaak is de minimale termijn één jaar. Na dat jaar bedraagt de opzegtermijn meestal één maand. Een ander punt om rekening mee te houden is het gebrek aan betaalbare huurwoningen in sommige regio’s. Het kan dus lastig zijn om een huurhuis te vinden.

Vast wennen aan de nieuwe buurt

Mensen die een nieuwbouwhuis kopen buiten de regio waar ze nu wonen, kunnen er volgens nieuwbouwmakelaar Nienke Schuitman van De Keizer Makelaars in Nieuwegein juist voor kiezen om tussentijds iets te huren. Zo kunnen ze vast wennen aan de plek waar ze een nieuwbouwhuis hebben gekocht. Wennen aan de nieuwe buurt. “En ze hebben de zekerheid dat ze weten wat hun huis opbrengt”, voegt Nienke Schuitman toe. Het is dan ook duidelijk wat de (eventuele) overwaarde is van de oude woning. Dit maakt het ook makkelijker om een overbruggingskrediet te krijgen als u dit nodig heeft.

Overbruggingskrediet nodig?

Of de oude woning nu al is verkocht of niet: in beide gevallen kan u als koper van een nieuwbouwwoning een overbruggingskrediet nodig hebben. Deze tijdelijke lening is bedoeld ter overbrugging voor de periode dat de overwaarde van uw oude huis nog niet is vrijgekomen. Of omdat de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden of omdat zich nog geen koper heeft gemeld. Begrijpelijkerwijs zijn hypotheekverstrekkers toeschietelijker om zo’n overbruggingskrediet toe te kennen als u de oude woning al verkocht heeft. Er is dan immers duidelijkheid over de precieze omvang van de overwaarde. Het is ook belangrijk om te weten dat er een maximale looptijd vastzit aan een overbruggingskrediet: deze kan afhankelijk van de voorwaarden van de verstrekker variëren van zes maanden tot twee jaar.

Rustig slapen of toch op voor de hoofdprijs?

Joost en Nelly uit Houten/Nieuwegein hebben geen overbruggingskrediet nodig. Hun huis was snel verkocht en de overdracht is achter de rug. De komende maanden vertoeven ze op een camping en zo houden ze de kosten binnen de perken. Voor hun geen slapeloze nachten.

Nieuwbouwmakelaar Göran Boon merkt tot slot op dat kopers van een nieuwbouwhuis er soms voor kiezen om hun huidige woning boven de eigenlijke waarde in de markt te zetten. Ze hebben immers de tijd is de redenering. Hij raadt dit af: “Het resultaat is vaak dat ze het huis dan voor minder verkopen dan ze hadden kunnen doen. Het staat dan langere tijd te koop en dat geeft een smetje.”

Meer informatie:

• Hoe hou ik dubbele woonlasten binnen de perken?
• Hoe vergroot ik mijn financiële armslag?
• Overbruggingskrediet: oplossing bij dubbele woonlasten?