‘Het is fijn om de eerste bewoner te zijn’

Magda en Piet

Ze gingen van een huurappartement in de stad naar een koophuis in het groen. Magda en Piet verhuisden afgelopen april vanuit Rotterdam naar een vrijstaande nieuwbouwwoning in de buurt van Wateringen. Voor Magda telde vooral dat ze dichterbij haar werk wilde wonen. “Pff, gelukkig geen gedoe meer met vertraagde treinen.” Voor Piet was het een bewuste keuze om voor nieuwbouw te gaan. “Dat is een gevoelskwestie. Je bent de eerste bewoner en alles is volgens de laatste techniek gebouwd. ”

De 26 woningen in Abdis Haghe zijn energiezuinig. Op het dak van de vrijstaande woning van Magda en Piet zijn 55 zonnepanelen bevestigd. Het huis is niet meer aangesloten op gas. De ramen hebben driedubbelglas. Het huis is in de woorden van Piet toekomstgericht, want duurzaam. Voor Magda was het ook doorslaggevend dat er veel zonlicht binnenvalt, zowel in de zomer als in de winter.

Indeling zelf meebepalen

Wat het huis ook bijzonder maakt is dat Magda en Piet veel keuzevrijheid hadden over de indeling van het drie etages tellende huis.  Aan de hand van tekeningen van de architect en 3D animaties bepaalden ze wat waar moest komen. “Dankzij 3D animaties konden we voor de bouw begon al in ons huis ronddwalen.”

Deskundig advies tijdens de bouw

Tijdens de bouw ‘glipten ze’ met toestemming van de bouwer regelmatig naar binnen om te zien hoe de werkzaamheden vorderden en hoe het huis er daadwerkelijk uit kwam te zien. Twee familieleden van Piet en Magda keken geregeld mee en gaven deskundig advies. Zo merkten de twee zwagers op dat de latjes die op de eerste verdieping tegen de buitenmuur waren geplaatst niet verduurzaamd waren. “Die zijn er weer afgehaald en vervangen door andere.”

Veel mogelijk

Wat hun is bijgebleven uit die periode is ook dat er veel mogelijk was. Zo kozen ze voor een groter toilet dan aanvankelijk in de plannen was opgenomen en ook was het mogelijk om  een slaapkamer om te toveren tot badkamer. “Er was veel mogelijk en ook nog eens tegen billijke bedragen.”

Verdubbeling van de beschikbare ruimte

Wat hun nog het meest verraste na de oplevering van hun nieuwbouwhuis was de grootte van de woning. Hun oude appartement in Rotterdam was 80 vierkante meter groot. Het huis in Abdis Haghe maar liefst het dubbele. Vandaar dat een gevoel van ongeloof overheerste net na de verhuizing. “Die ruimte, al dat licht. Ik dacht is dit echt van ons. Mogen we hier echt wonen”, zegt Magda.

Ligging in het groen

Het huis, bouwstijl jaren dertig, is omgeven door groen. Volgens Magda is het een heerlijke plek om te wandelen. Dit jaar gingen Magda en Piet niet op vakantie. ”We besloten tijdens de vakantie van ons huis te genieten. We hoeven niet meer naar Limburg, de bossen in Brabant of de Utrechtse Heuvelrug om te gaan wandelen. Hier lopen we binnen een minuut tussen het groen.”

Het wachten waard

Het huis kent volgens Magda en Piet maar één nadeel. In hun woorden hebben ze vreselijk lang moeten wachten voordat ze de sleutel in ontvangst konden nemen. In juni 2015 tekenden ze het koopcontract en afgelopen april zijn ze verhuisd. “Met nieuwbouw heb je het niet in de hand wanneer je er kan gaan wonen.” Maar het was het wachten meer dan waard. “We hebben vooraf veel projecten bekeken. We overwogen ook even om een nieuwbouwhuis te huren, maar konden niets geschikts vinden. Dus besloten we een nieuwbouwhuis te kopen. Dit huis past helemaal bij ons.”

Meer informatie: