Poll: wonen in de stad, het groen of liever er tussenin?

Er is een enorme behoefte aan nieuwe woningen. De vraag is waar die moeten komen. Een discussie die eerder deze maand ook werd gevoerd tijdens het Debat ‘Transformatiepotentie bestaande stad’, georganiseerd door de NEPROM, vereniging van projectontwikkelaars, en gebiedsontwikkelaar BPD.

‘We staren ons blind op de bestaande stad en hebben daardoor te weinig oog voor de woonwensen van mensen’, was een stelling die voorbij kwam tijdens de discussiemiddag. Waar zou u het liefst een nieuwbouwhuis kopen of huren: in een stedelijk gebied nabij het centrum, in een buitenwijk met relatief veel groen of in een dorp op grotere afstand van de stad?

Groen, grijs of de stad

De feiten. Er zijn meer dan een miljoen woningen nodig in de periode tot 2030. De boodschap was dan ook helder tijdens de bijeenkomst: het is belangrijk om tempo te maken met het transformeren van bebouwd gebied. Tien tot 30 procent van de woningvraag is te realiseren in de bestaande stad. Maar er is meer nodig. Ook in gebieden buiten de steden en aan de randen van de steden moeten woningen komen. Waar wilt u het liefst wonen? Vul de poll in en laat het ons weten:

Nog voldoende kansen

Punt is in ieder geval dat niet alles binnenstedelijke kan worden opgelost. En ook wil niet iedereen in de stad wonen. Maar los van wonen in de stad of in het groen is er ook nog zo iets als een grijs gebied aan de randen van de stad. Daar zijn nog voldoende ontwikkelmogelijkheden. “We kunnen de komende decennia niet om het ontwikkelen van locaties aan de randen van de steden en dorpen heen. Er is stad en er is natuur, maar aan de randen van de steden is een groot grijs gebied waar wel degelijk gebouwd kan worden”, zei de NEPROM-voorzitter Bart van Breukelen tegen het slot van het debat.

Meer informatie: